Στα περισσότερα τουριστικά σημεία της Ελλάδας το να ανακαλύψει ένας επισκέπτης τους τοπικούς μεζέδες είναι σχετικά εύκολο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γεύση και η ποιότητά τους θα είναι καλές. Σε κάποιες περιοχές βέβαια, όπως είναι ο Βόλος και το Πήλιο, για να γευτεί ο επισκέπτης τις γνήσιες σπεσιαλιτέ πρέπει να προσπαθήσει αρκετά.

Λύση στο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση δόθηκε επίσημα, αφού ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» έκανε μια τομή. Οι υπεύθυνοί της, στο πλαίσιο του θεματικού έτους δράσεων και εκδηλώσεων «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», ετοίμασαν από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου ένα πρόγραμμα προώθησης της ντόπιας γαστρονομίας, με κεντρικό πρόσωπο τον σεφ Βασίλη Καλλίδη, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς. Το μενού περιλάμβανε κεφτεδάκια με πετιμέζι φτιαγμένο από φιρίκια –ένα νέο προϊόν που λανσάρει τώρα ο συνεταιρισμός και είναι αρκετά γευστικό χωρίς να λιγώνει.

Ο σεφ μαγείρεψε και την τοπική σπεσιαλιτέ, το σπετζοφάι, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πικάντικα λουκάνικα Στράκα –το πιο γνωστό αλλαντοποιείο της Μαγνησίας.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συνεργασία φορέων και επιχειρήσεων της Μαγνησίας, ξεχώριζε η επίσκεψη στο εργοστάσιο Εψα. Στο μουσείο της εταιρείας μπορεί κάποιος να δει πώς ξεκίνησε η παραγωγή των αναψυκτικών από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ παίρνει και μια γεύση από τα προϊόντα δοκιμάζοντας τις διαφορετικές ετικέτες. Το νέο αναψυκτικό που θα γίνει αγαπημένο πολλών είναι η ροζ λεμονάδα, ιδανική για κοκτέιλ.

Ανοιχτό ήταν επίσης και το εργαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» που παράγει ντόπιο τσίπουρο, όχι ιδιαίτερα βαρύ αλλά με καλά στοιχεία, το οποίο αναδείχτηκε νικητής σε δειγματοληπτικό έλεγχο αποσταγμάτων που έκανε το ΤΕΙ Λάρισας.

Από τα κρασιά του, δημοφιλείς είναι οι λαϊκές ποικιλίες της ρετσίνας «Δήμητρα» και το λευκό (σαββατιανό, ροδίτης, ugni blanc) ή κόκκινο (merlot, syrah, grenache rouge) «Φιλύρα». Η πιο ωραία γεύση, ωστόσο, κρύβεται στα μπουκάλια του «Ρουά Ματ» τόσο του λευκού (ροδίτης, σαββατιανό) όσο και του κόκκινου (syrah, grenache rouge, merlot).

Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα του μπουφέ που στήθηκε στην πλατεία της Πορταριάς με περισσότερα από 50 τοπικά πηλιορείτικα προϊόντα από τα χεράκια των κυριών του ξενώνα Κρίτσα. Οπως και το θέαμα των ζωντανών καραβίδων, αχινών, μυδιών και οστράκων που μπήκαν στην κατσαρόλα της ταβέρνας του Νίκου Τρίμη στο νησί Τρίκερι του Παγασητικού.

Την θέα στον νυχτερινό φωτισμένο Βόλο και τα ζουμερά κρεατικά συνδύασε το τραπέζι που στήθηκε στο εστιατόριο La Veranda του ξενοδοχείου Xenia στην Πορταριά, ενώ το κοντοσούβλι και το κοτόπουλο στα κάρβουνα ήταν τα must πιάτα της ταβέρνας Γουρουνάκια στις Αλυκές του Βόλου.