Να υποθέσω πως μετά τη μεγάλη επιτυχία της Αννας Κορακάκη να κατακτήσει ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στη σκοποβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα σκοπευτήρια θα γεμίσουν από επίδοξους ολυμπιονίκες. Κάποιοι πιο προχωρημένοι στη σκέψη θα σκεφτούν πως δεν είναι κακή ιδέα, αφού το να σημαδεύεις καλά μπορεί να φανεί πολλαπλώς χρήσιμο στις πονηρές μέρες που ζούμε.

Ανέκαθεν οι μεγάλες αθλητικές επιτυχίες ή η φιλοξενία από τη χώρα ενός σπουδαίου αθλητικού γεγονότος βοηθούσαν τον λαό να ζει διά μέσου ψευδαισθήσεων.

Μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που φιλοξενήθηκε στο νεότευκτο Ολυμπιακό Στάδιο το 1982, οι Ελληνίδες πρώτα έτρεξαν στα κομμωτήρια για να αντιγράψουν την κόμη της Σακοράφα και στη συνέχεια όλοι μαζί πέσαμε με τα μούτρα στον μαζικό αθλητισμό. Κατά χιλιάδες βγήκαμε στους δρόμους, στα πάρκα, τις πλατείες και αρχίσαμε το περπάτημα, το τρέξιμο και την ποδηλασία.

Οπως συμβαίνει βέβαια με καθετί που απαιτεί κόπο και προσπάθεια, πολύ σύντομα πετάξαμε τα αθλητικά μας παπούτσια και στηθήκαμε στις ουρές των σουβλατζίδικων.

Στα μεθεόρτια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 οι προοπτικές έδειχναν ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς αυξήθηκε κατά 6% ο αριθμός των Ελλήνων που ασχολούνταν με τα σπορ.

Πέντε χρόνια αργότερα το ποσοστό κατρακύλησε κατά 13% κάνοντας τη χώρα λιγότερο ενεργή αθλητικά από ποτέ.

Επειδή κινδυνεύω να χαρακτηριστώ εμπαθής, σημειώνω πως παρόμοιες μεταπτώσεις στα ποσοστά των αθλουμένων υπήρξαν και σε άλλες χώρες. Στην Αυστραλία για παράδειγμα, μετά τους Αγώνες του Σίδνεϊ, μειώθηκε ο αριθμός όσων ασχολούνταν με τον αθλητισμό και αυξήθηκαν τα ποσοστά των παχύσαρκων.

Το Ινστιτούτο Ερευνας για την Κοινωνική Πολιτική της Βρετανίας μελέτησε τις επιδράσεις μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στο κοινό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μόνο ινδάλματα, αλλά και συνεχή ενθάρρυνση, κοντινά παραδείγματα από συγγενείς (περίπτωση Κορακάκη) και φίλους. Και το πιο σημαντικό, να υπάρχουν οι απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις και η βοήθεια των ειδικών που θα τους βοηθήσουν να εξελίξουν τις επιδεξιότητές τους. Ψιλά γράμματα για τη στατική νοημοσύνη.