Φρένο έβαλε –έστω και προσωρινά, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση των κύριων προσφυγών –το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών σε νοσοκομεία με βάση τον Νόμο 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Το ανώτατο δικαστήριο, παράλληλα, με προσωρινή απόφασή του μπλοκάρισε και τον διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΣτΕ ύστερα από προσφυγή που είχαν καταθέσει δύο εταιρείες. Ετσι, το Τμήμα Αναστολών με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου Ιωάννη Γράβαρη διέταξε, στη μία περίπτωση, την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με την οποία εγκρίθηκαν η σύναψη και η υπογραφή ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου καθαριστριών. Στη δεύτερη περίπτωση, διατάχθηκε η μη έκδοση απόφασης για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας καθαριστριών.

Τι λέει η διάταξη

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 97 του Νόμου 4368/2016 για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, μετά από απόφαση του ΔΣ τους, καθώς και των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, είναι δυνατόν να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι τις 31-12-2017 με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».