Εμένα με ενημέρωσε φίλος της στήλης, μαγαζάτορας στην Πλάκα, που μάλιστα μου περιέγραψε τη σχεδόν κινηματογραφική εικόνα: μέλη του ΚΚΕ και μέλη της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη), την Τρίτη το βράδυ έκαναν πορεία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με κατάληξη το Σύνταγμα, ενώ οι δεκάδες τουρίστες τους φωτογράφιζαν και ρωτούσαν τι ακριβώς συνθήματα φώναζαν.

Νωρίτερα οι σύντροφοι έκαναν την καθιερωμένη αντιπολεμική τους εκδήλωση στην Ακρόπολη, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος στηΧιροσίμακαι στοΝαγκασάκι, καταδικάζοντας –όπως μαθαίνω –«το μεγαλύτερο έγκλημα μαζικής εξόντωσης άμαχου πληθυσμού που προκάλεσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές πριν από 71 χρόνια». Από την κινητοποίηση δεν θα έλειπε βέβαια επίσημη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Αυτή τη φορά ήταν τα δύο μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Γόντικας και Κώστας Παρασκευάς. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ μίλησε η γ.γ. της οργάνωσης Ελπίδα Παντελάκη, που υπογράμμισε τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη θέση της χώρας μας και αναφέρθηκε στα καθήκοντα του φιλειρηνικού και λαϊκού κινήματος.