Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν αναδεικνύει τυχαία στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του το ενδεχόμενο μιας γαλάζιας αυτοδυναμίας. Η κίνηση είναι στοχευμένη, έχει συζητηθεί διεξοδικά στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ και αποβλέπει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, ενόψει του νέου πολιτικού κύκλου που ανοίγει με την καθιερωμένη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Ως έναν βαθμό ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνάει την αυγουστιάτικη γραμμή σε γαλάζιους βουλευτές και στελέχη που θα μετακινηθούν σε κάθε άκρη της ελληνικής επικράτειας, αλλά παράλληλα προβάλλει και ένα νέο αφήγημα στο οποίο θα βασιστεί ο φθινοπωρινός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μήνυμα είναι ότι στην προοπτική της αυτοδυναμίας, ως εφικτού στόχου στον οποίο πρέπει να στραφούν τα στελέχη σε κάθε βαθμίδα της κομματικής πυραμίδας, αρχίζει να επενδύει πλέον και ο πρόεδρος της ΝΔ –και μέσα σε αυτό το περίγραμμα θα κινηθεί και η πολιτική παρέμβασή του από το βήμα της ΔΕΘ το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Παρότι ακόμη και στο γαλάζιο επιτελείο η αυτοδυναμία καταγράφεται από αρκετούς ως χίμαιρα, ένας ανεκπλήρωτος πόθος μέσα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και ο κομματικός εκπρόσωπος επιμένουν ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται μπορεί, υπό την κατάλληλη προετοιμασία, να παγιώσει μια εικόνα κυριαρχίας της ΝΔ που με τη σειρά της θα οδηγήσει και σε μια γαλάζια κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 150 εδρών, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Το δημοσκοπικό κλίμα παίζει καταλυτικό ρόλο

Από το γαλάζιο στρατηγείο υπεραμύνονται του νέου σχεδιασμού, αναφέροντας ότι ο φάκελος «αυτοδυναμία» δεν ανοίγει σε κενό αέρος. Είναι προφανές ότι το δημοσκοπικό κλίμα παίζει καταλυτικό ρόλο, επιτρέποντας να τοποθετηθεί ψηλά ο πήχης των προσδοκιών. Επικαλούμενοι και τα ευρήματα των μετρήσεων που είχαν στη διάθεσή τους έως τις αρχές Ιουλίου, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι παγιώνεται διψήφια διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το φθινόπωρο μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα που θα ενισχύσουν περαιτέρω το οπλοστάσιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τον γαλάζιο σχεδιασμό, το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει κατ’ αρχάς κλίμα μη αναστρέψιμων καταστάσεων, στρέφοντας συνακόλουθα και άλλους ψηφοφόρους στις δεξαμενές του κόμματος. Στη βάση αυτή, το σχέδιο του φθινοπώρου που επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποβλέπει στη μέγιστη συσπείρωση της γαλάζιας κομματικής βάσης και στην προσέλκυση ψηφοφόρων από όμορους χώρους, καθώς το όριο της αυτοδυναμίας περνάει αναγκαστικά από μια γενναία διεύρυνσης της κομματικής απήχησης.

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ επενδύει σε εκτόξευση των ποσοστών του κόμματος και σε μια νέα δυναμική, ανάλογη εκείνης που καταγραφόταν την εποχή του μεγάλου δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ). Για μια αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κόμμα πρέπει να επιστρέψει σε επίπεδα προ του 2009, αφού ακόμη και το 33% εκείνης της κάλπης δεν αρκεί για την αυτοδυναμία, έστω κι αν καρπωθεί το μπόνους των 50 εδρών και ανεξάρτητα από την απόσταση που θα τη χωρίζει από το δεύτερο κόμμα. Με το ισχύον εκλογικό σύστημα, με το οποίο θα διεξαχθούν και οι επόμενες εκλογές, το όριο της αυτοδυναμίας υπολογίζεται περί το 37%-38% που, ουσιαστικά, συνεπάγεται επαναφορά της ΝΔ στα χρόνια προ κρίσης.

Ποιο είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου

Συνεπώς, ο νέος γαλάζιος στόχος δεν εξαρτάται από μια καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχεδόν αποκλειστικά από τη δυνατότητα επανεκκίνησης της ΝΔ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επιτρέπει στα γαλάζια στελέχη να αισιοδοξούν ότι σε ένα νέο σκηνικό το κόμμα μπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά τις δυνάμεις του. Κατά τους εκλογικούς αναλυτές της ΝΔ, το κόμμα ήδη κινείται σε ποσοστά άνω του 30% και το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι αν θα μπορέσει να διεισδύσει σε πληθυσμιακές ομάδες που τα τελευταία χρόνια είχαν ιδιαίτερα αρνητική άποψη για τη ΝΔ –επιλέγοντας είτε άλλα κόμματα είτε τον δρόμο της αποχής. Η αισιοδοξία ενισχύεται από μια καταγραφόμενη τάση επιστροφής αρκετών ψηφοφόρων που είχαν στρέψει την πλάτη στο κόμμα, αλλά κυρίως από τα ευρήματα για τις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων στον άξονα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρόσφατες Τάσεις της MRB, περίπου το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 κατευθύνεται πλέον προς τη ΝΔ, ενώ οι μετακινήσεις από ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν αμελητέες.

«Η αυτοδυναμία είναι εφικτή επειδή η ΝΔ, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καλύψει τεράστια απόσταση αποδοχής της από την κοινωνία. Σήμερα είναι η αδιαμφισβήτητη πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας και η μόνη εναλλακτική λύση για τους πολίτες που ασφυκτιούν στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η ΝΔ πρέπει να εργαστεί συστηματικά και να προσεγγίσει κάθε πολίτη για να έρθει το επόμενο διάστημα ο στόχος πιο κοντά, αντί να απομακρυνθεί. Εκφράζει μάλιστα τη βεβαιότητα ότι τα οικονομικά πλήγματα που επέρχονται για τη μεσαία τάξη και γενικότερα τα ελληνικά νοικοκυριά θα αναδείξουν τη ΝΔ ως τη μόνη εναλλακτική πολιτική δύναμη διακυβέρνησης, ενισχύοντας σημαντικά και τη δυναμική της.

Σε κάθε περίπτωση, στο γαλάζιο επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι η προοπτική μιας αυτοδυναμίας της ΝΔ επηρεάζει πλέον και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Κατά τη δική τους ανάγνωση και σε μια αναπαράσταση της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, ο Αλέξης Τσίπρας –ως άλλος Βελλερεφόντης –επιδιώκει να σκοτώσει τη Χίμαιρα της γαλάζιας αυτοδυναμίας που τρομοκρατεί τον συνεταιρισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ εκτιμούν ότι τόσο η κυβερνητική σπουδή για αλλαγή του εκλογικού νόμου όσο και η προαναγγελία άλλων θεσμικών κινήσεων από την πλευρά του Πρωθυπουργού (μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, δημοψηφισματικών αναζητήσεων κ.ά.) δεν αποσκοπούν μόνο στο να επανασυσπειρώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να φρενάρουν την κυβερνητική καθίζηση, αλλά αποβλέπουν κυρίως να εμποδίσουν μια πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία.

Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την εκλογολογία

Ακόμη και η αυγουστιάτικη εκλογολογία που συντηρείται πρωτίστως από τις τριβές κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, συνδέεται από τα γαλάζια στελέχη με την ανασφάλεια που προκαλεί στο Μαξίμου μια εκτόξευση της ΝΔ. Το μήνυμα είναι ότι τα εκλογικά σενάρια ζεσταίνονται από την κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, προκειμένου να προλάβει την αυτοδυναμία Μητσοτάκη. Κατά την ερμηνεία των ίδιων πηγών, έναν χρόνο αργότερα η γαλάζια αυτοδυναμία μπορεί να έχει προεξοφληθεί, ενώ τώρα μια πρόωρη κάλπη χωρίς αυτοδυναμία θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο (χωρίς το μπόνους των 50 εδρών).

Στη βάση αυτή, οι περισσότεροι στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να τροφοδοτεί την εκλογολογία, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του, όπως χαρακτηριστικά λένε, μόνο δύο δρόμους: είτε θα επιδιώξει να κερδίζει χρόνο, προσδοκώντας αναστροφή του κλίματος που δεν φαίνεται πιθανή, είτε θα επιλέξει μια «ηρωική εκλογική έξοδο» με στόχο τη μικρότερη δυνατή ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα γαλάζια γραφεία μάλιστα θεωρούν ότι στην Κουμουνδούρου εξυφαίνονται σενάρια και μιας «δεξιάς παρένθεσης», αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να διασωθεί πολιτικά εξασφαλίζοντας το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Καραμανλικοί και σαμαρικοί

Ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, πάντως, ο στόχος της αυτοδυναμίας θα σηματοδοτεί στο εξής σχεδόν όλες τις κινήσεις της ΝΔ, καθώς κρίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως συγκολλητική ουσία για όλα τα γαλάζια συστήματα και να διασφαλίσει τη μέγιστη συσπείρωση της κομματικής βάσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι κοινός τόπος στη ΝΔ ότι αναζητεί μια θέση ισορροπίας ανάμεσα στις ομάδες καραμανλικών και σαμαρικών –και η προοπτική αυτοδυναμίας προεξοφλείται ότι δεν θα επιτρέψει εσωκομματικές παρεκτροπές και θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες και να απορροφηθούν κραδασμοί που θα άνοιγαν έναν κύκλο εσωστρέφειας στο κόμμα.

Ο νέος σχεδιασμός που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από το βήμα της ΔΕΘ προβλέπει σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής γραμμής, η οποία θα συνδυαστεί με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού προγράμματος άμεσης εφαρμογής και στοχευμένων κινήσεων για την προσέγγιση ηλικιακών και κοινωνιών ομάδων που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα. Οι νέες γενιές, ειδικά μετά και τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες, στις οποίες η ΝΔ καταγράφει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, αποτελούν κεντρική προτεραιότητα και για την αναστροφή εικόνας εξετάζεται ένα σχέδιο παρεμβάσεων με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψει πλέον κάθε πεδίο, αφού ακόμη και στο Προσφυγικό η ΝΔ επανεξετάζει την ανεκτική στάση της για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν «χαοτικές καταστάσεις» λόγω και της ακινησίας και τους ελλιπούς σχεδιασμού της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας.

Στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος η οικονομία, η ανάπτυξη, η παιδεία και η ασφάλεια θα αποτελέσουν βασικούς πυλώνες, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολή για την κατάρτιση ρεαλιστικών προτάσεων για κάθε ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα ενός σχεδίου όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στο κόμμα, αλλά μπορεί να εγγυηθούν και την ταχύτερη και ασφαλή μετάβαση της χώρας στη μετά το Μνημόνιο εποχή. Πρόκειται για παράμετρο η οποία –όπως τονίζουν στο γαλάζιο επιτελείο –μπορεί να αποδειχθεί ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί αμετάκλητα χαμένη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα.

Για την κατάρτιση του γαλάζιου προγράμματος θα ληφθεί υπόψη και η κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι περίπου 25.000 φίλοι του κόμματος, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόσφατη ηλεκτρονική διαβούλευση. Η πλειοψηφία τους προκρίνει «ένα κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, το οποίο θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις» –μια εικόνα που σηματοδοτεί και το νέο γαλάζιο δόγμα.