Τη λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση ενός νέου προσφυγικού κύματος από τις τουρκικές ακτές εξετάζουν στο κυβερνητικό επιτελείο υπό την πίεση που δέχονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από τις αυξητικές τάσεις των προσφυγικών ροών. Η ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο σκηνικό, ως απόρροια ενός νέου «μπρα ντε φερ» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα, αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να διακόψει τις ολιγοήμερες διακοπές του και να συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς κατά το προσεχές διήμερο, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το οποίο η κυβέρνηση θα απευθυνθεί πρωτίστως στους ευρωπαίους εταίρους, προτού οι προσφυγικές ροές λάβουν μη διαχειρίσιμες διαστάσεις. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη καθώς οι προσφυγικές ροές είναι μεν αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κινούνται εκτός ορίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί σκόπιμο έναν προληπτικό συναγερμό που αποσκοπεί όχι μόνο στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και σε μια έγκαιρη ευρωπαϊκή ενεργοποίηση στην περίπτωση μιας ραγδαίας επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Στη βάση αυτή, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να ανοίξει το επόμενο διήμερο κι ένας κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες, με βασικό αντικείμενο την επαναξιολόγηση και του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στο Προσφυγικό. Στην πραγματικότητα, μέσω αυτών των επαφών ο Πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει τους εταίρους στην Ευρωπαϊκη Ενωση ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και της κλιμακούμενης διαμάχης των Βρυξελλών με την Αγκυρα για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας να καταστεί σύντομα μετέωρη, εάν δεν ακυρωθεί πλήρως στην πράξη, προκαλώντας άμεσα και δυσεπίλυτα προβλήματα στη χώρα μας και ανοίγοντας έναν νέο κύκλο ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί στους επιτελάρχες του ΝΑΤΟ και της Frontex που παρακολουθούν τις προσφυγικές ροές, ενώ προειδοποιητικά μηνύματα προς τους ευρωπαίους εταίρους φρόντισε ήδη να εκπέμψει ο Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν μπορεί να περιοριστεί στη στάση και στα πολιτικά παιχνίδια της Αγκυρας.

«Εμείς θέλουμε να ισχύει και να εφαρμόζεται η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Το θέμα της βίζας έχει να κάνει με τη συνολική συμφωνία και δεν μπορεί να απομονωθεί. Η ανησυχία μας εκφράζεται και σε αυτό, αλλά συγχρόνως παίρνει και τον χαρακτήρα μιας συνολικής προετοιμασίας διαχείρισης της κατάστασης. Μην ξεχνάμε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει –και δεν θα μπορούσε να υπάρχει –κάποια ειδική παράγραφος η οποία να λέει ότι η Τουρκία οφείλει να φυλάσσει τα σύνορά της σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, άρα οποιαδήποτε “απελευθέρωση” των προσφυγικών ροών, ως δόρυ πίεσης και εκβιασμού, είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα» είναι το δικό του μήνυμα.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επισημαίνει την ανάγκη για άμεση ευρωπαϊκή συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό προς τη χώρα μας, πρωτίστως με ειδικευμένο προσωπικό που θα εξετάζει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου, επιταχύνοντας τη μετακίνηση όσων λαμβάνουν άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενα ειδικό σχέδιο, άλλωστε, για την άμεση μετακίνηση των πλεοναζόντων προσφύγων από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου στα ηπειρωτικά κέντρα φιλοξενίας φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη απόφαση που θα προκύψει από τις έκτακτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.