Η κούρσα του αιώνα στα 100 μέτρα δεν έχει γίνει σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Τόκιο το 1991.

Τότε που έξι από τους οκτώ φιναλίστ είχαν κατέβει τα 10 δευτερόλεπτα! Ο Καρλ Λιούις πήρε το χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ (9”86), ενώ Αμερικανοί πήραν και τα άλλα δύο μετάλλια (Λιρόι Μπαρέλ 9”88 και Ντένις Μίτσελ 9”91). Κάτω από τα 10” κατέβηκαν τόσο ο Βρετανός Λίντφορντ Κρίστι (9”92) όσο και ο Φρανκ Φρέντερικς από τη Ναμίμπια (9”95) και ο Τζαμαϊκανός Ρεϊμόντ Στιούαρτ (9”96).

Κάτι ανάλογο πήγε να γίνει στον αντίστοιχο τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2009 στο Βερολίνο, όπου εκτός από το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ (9”58), άλλοι τέσσερις αθλητές κατέβηκαν τα 10” και άλλοι δύο έτρεξαν ακριβώς στα 10”.

Ωστόσο ο τελικός του Ρίο την Κυριακή το βράδυ μπορεί άνετα να περάσει στην Ιστορία ως η κούρσα του αιώνα όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς ό,τι και να γίνει –εφόσον δεν έχουμε βέβαια νωρίτερα απρόοπτο τραυματισμού ή άκυρης εκκίνησης –θα γραφτεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πιο πολυδιαφημισμένης κούρσας όχι μόνο του στίβου αλλά και όλης της διοργάνωσης.

Μπορεί να χάσει ο Μπολτ; –είναι το ερώτημα που απασχολεί όλη την αθλητική υφήλιο –ή θα περάσει στο πάνθεον ως ο κορυφαίος όλων των εποχών και ως ο μοναδικός αθλητής στην Ιστορία που θα έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Μέχρι τώρα δύο χρυσά έχει πετύχει και ο Καρλ Λιούις. Ο τζαμαϊκανός σουπερστάρ θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο μοναδικός.

Μέχρι τώρα έχει κερδίσει τα πάντα και δείχνει ανίκητος, αλλά αυτή τη φορά ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν επιμένει ότι οι ειδικοί δεν πρέπει να βιάζονται.

«Εχω την ικανότητα να γίνω ο πρώτος. Αλλωστε ο Μπολτ πέρασε φέτος στους Ολυμπιακούς όχι με αθλητική επίδοση αλλά με ιατρική γνωμάτευση» έριξε τη χολή του πριν από λίγες ημέρες ο Γκάτλιν αναφερόμενος στη θλάση του Μπολτ που δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τα τράιαλς, αλλά τον έσωσε ο κανονισμός της Τζαμάικας που δίνει δεύτερη ευκαιρία μέσω κάποιου μίτινγκ αν υπάρχει βεβαίωση ιατρού για τραυματισμό.

Πέρυσι στην τελευταία μεγάλη τους συνάντηση στο Παγκόσμιο του Πεκίνου ο Μπολτ με όπλο την εκπληκτική επιτάχυνση κάλυψε το χαμένο έδαφος από τον Γκάτλιν (μεγάλο όπλο του το εκρηκτικό ξεκίνημα) και τον νίκησε στο νήμα (9”79 έναντι 9”80).

Η συνέχεια επί της οθόνης.

Τελευταίοι Ολυμπιακοί

«Θα δουν πάλι τη σκόνη μου. Προσωπικά μου αρέσει να με προκαλούν γιατί μου δίνουν έξτρα κίνητρο» τόνισε ο Μπολτ που ανακοίνωσε και επίσημα ότι συμμετέχει για τελευταία φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ονειρό του είναι να κλείσει την καριέρα του το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου.