Παρένθεση ή νέα εποχή θα χαρακτηριστεί το φαινόμενο Λέστερ; Η απάντηση θα δοθεί τους επόμενους μήνες στα γεμάτα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, εκεί όπου οι παραδοσιακά ισχυροί και κοντά τους οι νεόπλουτοι θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην κορυφή από όπου εκδιώχθηκαν πέρυσι από την ταπεινή Λέστερ.

Σε μια επίδειξη οικονομικής ισχύος οι αγγλικοί σύλλογοι αποκτούν ό,τι κινείται και τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η απόκτηση του Πογκμπά από τη Γιουνάιτεντ έναντι 105 εκατ. ευρώ ήταν απλώς ένα μήνυμα προς τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν ότι τα δεδομένα άλλαξαν γι’ αυτούς προς το χειρότερο.

Με τη νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ θα μοιραστούν περίπου 11 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Από αυτά τα 7,04 δισ. προέρχονται από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε βρετανικά δίκτυα και τα 4 δισ. από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ηδη πριν από την ενεργοποίηση της νέας συμφωνίας (τυπικά ξεκινά τον Σεπτέμβριο) οι αγγλικοί σύλλογοι είχαν έσοδα 3,88 δισ. ευρώ πέρυσι, 1,77 δισ. περισσότερα από τη δεύτερη Μπουντεσλίγκα.

Τα έσοδα των 20 συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ αντιστοιχούσαν στα έσοδα 597 ευρωπαϊκών συλλόγων!

Πλέον η υπόλοιπη Ευρώπη έχει μετατραπεί σε σουπερμάρκετ ποδοσφαιριστών για την Πρέμιερ Λιγκ, που δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στη γερμανική αγορά από την οποία «ψώνισε» ξανά την αφρόκρεμα της Μπουντεσλίγκα.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο αναπτύσσεται οικονομικά με τέτοια ταχύτητα ώστε πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί φούσκα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του αλλά και για το μέλλον όλου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Μεταγραφές αξίας 30 εκατ. ευρώ, οι οποίες μέχρι πριν από τρία – τέσσερα χρόνια θεωρούνταν σπάνιες και καταγράφονταν ως ρεκόρ στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τώρα πλέον είναι καθεστώς.

Εκτός του Πογκμπά του οποίου η μεταγραφή έσπασε κάθε ρεκόρ, μεγάλα ποσά δαπανήθηκαν για τον Ελβετό Γκρανίτ Τσάκα (με 45 εκατ. ευρώ στην Αρσεναλ), του Μπατσαουί (με 40 εκατ. στην Τσέλσι), του Σαντιό Μανέ (με 41 εκατ. στη Λίβερπουλ), του Ενγκολό Καντέ (με 36 εκατ. στην Τσέλσι), του Λερόι Σανέ (με 45 εκατ. στη Μάντσεστερ Σίτι) και του Ερίκ Μπαϊγί (με 38,3 εκατ. στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η παρουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στη Γιουνάιτεντ για την αγωνιστική του παρουσία και για τις φαρμακερές ατάκες του, τις οποίες ήδη δουλεύει, αλλά και για την αναμενόμενη συνάντησή του με τον μεγάλο του εχθρό, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, από την εποχή που ήταν μαζί στην Μπαρτσελόνα.