1. Η ΣΥΡΙΑ

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας

Οι Κούρδοι πληρώνουν τη ρεαλπολιτίκ

Ακόμη μία φορά, οι Κούρδοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τη ρεαλπολιτίκ των μεγάλων. Αν οι Κούρδοι της Συρίας που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους ονειρεύονταν την ανεξαρτησία, τώρα πρέπει να περιορίσουν τις φιλοδοξίες τους σε έναν ρόλο σε μια ομοσπονδιακή Συρία. Αυτή είναι η πιο σημαντική παραχώρηση που έκανε ο Πούτιν στον Ερντογάν.

Ποια είναι η θέση της Τουρκίας

Ο εφιάλτης και η λύση του Ασαντ

Ο Ερντογάν βλέπει σαν εφιάλτη την ιδέα μιας κατακερματισμένης Συρίας, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει ενδεχομένως ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Για να αποφύγει ακριβώς αυτό τον εφιάλτη, είναι πρόθυμος να συναινέσει στην αναζήτηση διεξόδου για τον σύρο δικτάτορα, όπως επιθυμεί ο Πούτιν. Η Αγκυρα, για παράδειγμα, δεν θα αντιδρούσε σε μια μεταβατική φάση μακράς περιόδου με τον Ασαντ στην εξουσία.
2. ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας

«Ξέχασε» τις κατηγορίες

Η Μόσχα «ξέχασε» τις κατηγορίες που εκτόξευε κατά της Αγκυρας και της οικογένειας Ερντογάν προσωπικά για στρατιωτική και οικονομική συνεργασία με το ISIS. Η συνάντηση απέφερε εκατέρωθεν δεσμεύσεις για συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επιπλέον, ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να του εγγυηθεί ότι η Αγκυρα δεν θα διολισθήσει προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Ποια είναι η θέση της Τουρκίας

Κινήσεις καλής θέλησης

Σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στη Μόσχα, ο Ερντογάν πρόσθεσε στη λίστα των τρομοκρατών κάποιες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, τις οποίες οι ΗΠΑ θεωρούν μετριοπαθείς. Φαίνεται επίσης πως δεσμεύθηκε ότι θα διακόψει οποιαδήποτε σχέση, πραγματική ή λιγότερο πραγματική, με οργανώσεις που κινούνται στα πέριξ του χαλιφάτου. Η Μόσχα έδειξε να το πιστεύει.
3. Η ΔΥΣΗ

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας

Στόχος, η διάβρωση του αντιρωσικού μετώπου

Η Μόσχα θεωρεί ότι η επαναπροσέγγιση με την Αγκυρα εξυπηρετεί τον βασικό της στόχο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την όλο και μεγαλύτερη διάβρωση του αντιρωσικού μετώπου που σχηματίστηκε εξαιτίας της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία. Διάβρωση που η Μόσχα ευελπιστεί ότι θα επιφέρει την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της.
Ποια είναι η θέση της Τουρκίας

Πήρε πόντους ενόψει του ραντεβού με τον Κέρι

Ο Ερντογάν εμφανίζεται χολωμένος από τη χλιαρή στάση των ΗΠΑ και της Ευρώπης απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι πλήρης ρήξη δεν πρόκειται να υπάρξει, προσθέτουν ωστόσο ότι ο εναγκαλισμός με τη Μόσχα τού δίνει πόντους στις διαπραγματεύσεις με τους Δυτικούς. Το αν ισχύει αυτό, θα φανεί στο τέλος του μήνα, όταν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Αγκυρα.
4. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας

Ο Turkish Stream επιστρέφει

Η αναθέρμανση της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, που ποτέ δεν χώνεψαν οι ΗΠΑ, θα επιτρέψει τη μεταφορά στην Ευρώπη 31 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου μέσω μιας οδού που δεν θα περιλαμβάνει την Ουκρανία και άλλες χώρες «εχθρικές» απέναντι στη Μόσχα.

Ποια είναι η θέση της Τουρκίας

Ενεργειακός κόμβος παγκόσμιου βεληνεκούς

Σύμφωνα με τούρκους αναλυτές, ήταν ακριβώς το ενδεχόμενο να μην κατασκευαστεί ο Turkish Stream που έπεισε τον Ερντογάν ότι πρέπει να κλείσει το διπλωματικό επεισόδιο με τη Μόσχα. Η Αγκυρα πιστεύει ότι με τον αγωγό θα γίνει ενεργειακός κόμβος παγκόσμιου βεληνεκούς.
5. ΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ποια είναι η θέση της Ρωσίας

Κανένα θέμα με τα Στενά της Μαύρης Θάλασσας

Η Συνθήκη του Μοντρέ που υπογράφηκε το 1936 εξουσιοδοτεί την Τουρκία να ρυθμίζει τα της διέλευσης των πολεμικών πλοίων από τα τουρκικά Στενά της Μαύρης Θάλασσας. Με την αποκατάσταση των σχέσεων, η απειλή της Αγκυρας ότι θα έκοβε την πρόσβαση του τουρκικού στόλου στη ναυτική βάση της Κριμαίας αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ποια είναι η θέση της Τουρκίας

Στο τραπέζι η νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ

Ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Πούτιν φάνηκε διατεθειμένος, αν όχι να παραχωρήσει, τουλάχιστον

να συζητήσει το θέμα της νατοϊκής βάσης του Ιντσιρλίκ, την οποία οι Ρώσοι θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν για τις επιθέσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.