Η πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο αναμένεται σύντομα να ορίσει ημερομηνία για την ανάκριση του Τζούλιαν Ασάνζ από Σουηδούς κατήγορους.

Ο Ασάνζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks, έχει ζητήσει άσυλο από το Εκουαδόρ και βρίσκεται υπό περιορισμό στην πρεσβεία της χώρας στη Βρετανία από το 2012, ενώ οι κατηγορίες που τον βαραίνουν στην Σουηδία εκκρεμούν ήδη από το 2010.

Ο Ασάνζ είναι καταζητούμενος από τις σουηδικές αρχές για δύο περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων, αν και δεν του έχει ασκηθεί επίσημα δίωξη. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες τα τελευταία 6 χρόνια. Ισχυρίζεται ότι αν εκδοθεί στην Σουηδία, θα απελαθεί πίσω στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για την υπόθεση δημοσίευσης κρατικών μυστικών εγγράφων στον ιστότοπο του Wikileaks.

Αν και το Εκουαδόρ είχε συμφωνήσει στην ανάκριση από πέρσι, δεν είχε γίνει ουσιαστικά κίνηση για να πραγματοποιηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ δήλωσε τελικά ότι η ανάκριση θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά το άσυλο που έχει δοθεί στον Ασάνζ για την αποτροπή «πολιτικής δίωξης» θα εξακολουθήσει να ισχύει. Ο Ασάνζ δεν έχει βγει από την πρεσβεία για χρόνια, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη από την βρετανική αστυνομία.

Η ανάκριση θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το αν θα ασκηθεί επίσημα δίωξη εναντίον του στη Σουηδία. Για την ομάδα υπεράσπισης του Ασάνζ η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι ευχάριστη, μετά από «έξι χρόνια πλήρους απραξίας από την Σουηδή εισαγγελέα».

Τον Φεβρουάριο, μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο περιορισμός του Ασάνζ στην πρεσβεία είναι αυθαίρετη προφυλάκιση και ότι θα έπρεπε να ελευθερωθεί, αλλά οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Βρετανίας αρνούνται να επικυρώσουν κάτι τέτοιο.