Μαζί με το στοίχημα της αξιολόγησης, το φθινόπωρο θα παιχθεί και το στοίχημα της επιστροφής ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν και πολιτικοί παράγοντες θα μετρήσουν ασφαλώς για την τελική απόφαση του Ταμείου, η εξασφάλιση μιας θετικής ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση. Προς αυτή την κατεύθυνση πολλοί δουλεύουν ήδη.

Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με επιμέρους χώρες προκειμένου να διαμορφωθεί το μοντέλο των λεγόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε πρόοδος. Οχι αρκετή, ωστόσο, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στο EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου ενόψει του Eurogroup της 8ης Σεπτεμβρίου. Ετσι, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Οκτωβρίου.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι τέτοιες που να ικανοποιούν απολύτως το ΔΝΤ, το οποίο θα ήθελε «φιξάρισμα» επιτοκίων, αλλά θα κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει κίνδυνος υπέρμετρης αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, μέσω μιας αύξησης των επιτοκίων, που είναι πλέον πολύ πιθανή.

Μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους του Ταμείου θα μετρήσει, εξάλλου, θετικά και για τον Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να κάνει τη δική της σχετική ανάλυση. Το στοίχημα της επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πάντως παραμένει αβέβαιο, καθώς οι παράγοντες που το επηρεάζουν γίνονται όλο και πιο σύνθετοι. Μετά το Brexit, την πολιτική αστάθεια σε Ισπανία και Πορτογαλία και το ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία, το τοπίο στην Ευρώπη είναι πολύ ασταθές, ώστε να το επιβαρύνει περαιτέρω το ΔΝΤ με την αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές. Το τεχνοκρατικό προσωπικό του Ταμείου, ωστόσο, θέλει εδώ και καιρό να αποχαιρετήσει την Ελλάδα.