Οι καταναλωτές στη Βρετανία έχουν αρχίσει να νιώθουν στην τσέπη τους τι σημαίνει η απόφαση για Brexit, καθώς ήδη οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές σε πολλά προϊόντα –από χαλιά μέχρι αυτοκίνητα –για να αντισταθμίσουν τη βουτιά που έχει σημειώσει η στερλίνα. Από τις 23 Ιουνίου όταν έγινε το δημοψήφισμα, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας έχει υποχωρήσει 10% έναντι του ευρώ και 13% έναντι του δολαρίου.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Group ήταν από τις πρώτες εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση τιμών. Από τις αρχές του Αυγούστου τα αυτοκίνητα Peugeot και DS είναι 2% πιο ακριβά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της. Για παράδειγμα, οι τιμές του μοντέλου Peugeot 308 αυξήθηκαν κατά 435 στερλίνες ή 565 δολάρια.

Ορισμένες εταιρείες έχουν διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητες τις τιμές τους επειδή ανησυχούν μήπως χάσουν μερίδιο αγοράς. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες τροφίμων και σουπερμάρκετ όπου ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Πολλές άλλες επιχειρήσεις όμως έχουν ετοιμάσει τους καταλόγους με τις αυξήσεις και αυτό αναμένεται να φανεί σύντομα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Μετά το δημοψήφισμα εταιρείες υπολογιστών όπως η ASUSTeK Computer ανέφεραν ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές κατά 9%. Η Dell σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας «θα έχει άμεση επίδραση στις τιμές ορισμένων προϊόντων μας που πωλούνται σε επιχειρήσεις της Βρετανίας». Η εταιρεία έξυπνων κινητών τηλεφώνων OnePlus αύξησε την τιμή της ναυαρχίδας της από τις 309 στερλίνες στις 329 στερλίνες. Σε αυξήσεις τιμών προχώρησε και η HTC Corp.

Η εταιρεία Headlam Group που ειδικεύεται στα υλικά για πατώματα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις, ενώ η εταιρεία χαλιών Mohawk Industries ανέφερε ότι σκοπεύει και αυτή να αναθεωρήσει τους καταλόγους της.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία μετρήθηκε 0,5%. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος και το 2017 και ότι στα τέλη του επόμενου έτους θα φτάσει κοντά στο όριο του 2% που θέτει η τράπεζα. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Βρετανία βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2013. © Bloomberg News

Donwload