Οι βελτιώσεις στην πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποδίδουν καρπούς και πλέον δεν αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Στις συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η κύρια αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος, γράφει διεθνής ομάδα επιστημόνων στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Νορβηγία και το Ισραήλ η θνησιμότητα των ανδρών από καρκίνο υπερβαίνει εκείνη από έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το Ισραήλ προστίθεται στις ευρωπαϊκές χώρες διότι, όπως και οι υπόλοιπες, ανήκει στα 53 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνουν οι ερευνητές.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, ο καρκίνος είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου σε Δανία και Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε παγκόσμιο επίπεδο τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου με 17,3 εκατομμύρια νεκρούς τον χρόνο.

Τα 4 εκατομμύρια από αυτούς καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, όπου συνολικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% των θανάτων στους άνδρες και για το 49% των θανάτων στις γυναίκες.

Η τάση του καρκίνου να καταστεί κύρια αιτία θανάτου είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 2011 στη Γαλλία, όταν από τις διάφορες μορφές του πέθαναν 92.375 άνδρες έναντι 64.659 από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις θνησιμότητες μεταξύ των προηγμένων και των λιγότερο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Έτσι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 (ΕΕ15) τα καρδιαγγειακά ευθύνονται για το 33% των θανάτων, στις χώρες εκτός ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54%.

Ο αριθμός των ετών ζωής που χάνονται εξαιτίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων ή που απομένουν με αναπηρίες είναι υψηλότερος στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία και χαμηλότερος στην Ιρλανδία, την Ισλανδία και το Ισραήλ.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην Ευρώπη όσον αφορά τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ ΝίκολαςΤάουνσεντ, επικεφαλής του Προγράμματος Επιδημιολογίας Καρδιαγγειακών Νοσημάτων του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι 12 χώρες όπου ο καρκίνος είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου ανήκουν στη Δυτική Ευρώπη, με τις εννέα από αυτές να είναι μέλη της ΕΕ πριν από το 2004, και τις υψηλότερες θνησιμότητες από καρδιαγγειακά αίτια να παρατηρούνται αμιγώς σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».