Στο δίλημμα ή χορηγείται δικαίωμα βίζας ή η συμφωνία για συγκράτηση των προσφυγικών ροών ακυρώνεται συνεχίζει να ποντάρει η τουρκική πλευρά, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις προς την ΕΕ.

«Εάν γίνει η απελευθέρωση τότε θα κάνουμε ό,τι συμφωνήθηκε, αν όχι τότε δεν θα εφαρμόσουμε κι εμείς τη συμφωνία επανεισδοχής» επανέλαβε προ ημερών ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε γερμανικά μέσα. «Μόνο εάν γίνουν ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε» υποστήριξε ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτοντας ως ορόσημο τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, κοινοτικά υψηλόβαθμα στελέχη έχουν κατ’ επανάληψη διαχωρίσει το θέμα του Προσφυγικού με την κατάργηση της βίζας, για την οποία επισημαίνουν πως θα προχωρήσει μόνον εφόσον η Τουρκία τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί.

«Συναισθηματικά, θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας» σχολίασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ σε συνέντευξή του στο ZDF. «Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και με τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε» πρόσθεσε, παραπέμποντας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία. Ωστόσο, στο θέμα της συμφωνίας για το Προσφυγικό και της χορήγησης βίζας σε Τούρκους υπήρξε κατηγορηματικός. «Χρειάζεται, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία» υπογράμμισε.

«Αυτό το οποίο μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας ισχύει. Γι’ αυτό παλεύουμε, γι’ αυτό πιέζουμε και την Ευρώπη και την Τουρκία» σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας πάντως πως βάσει των ροών δεν έχει καταπατηθεί μέχρι στιγμής η συμφωνία. Προανήγγειλε δε μέτρα για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών.