Στην ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων και υποδομών «νέας γενιάς» θα πρέπει να επενδύσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς εκτιμάται ότι έως το 2020 τα υφιστάμενα δίκτυα δεν θα επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για data. Η επιτάχυνση των παγκόσμιων επενδύσεων σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς είναι μονόδρομος για την αγορά, διαπιστώνει μελέτη της Nokia Bell Labs Consulting, τονίζοντας ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχει σημαντική υστέρηση στη χωρητικότητα των κινητών δικτύων και στην ικανότητά τους να καλύψουν τη ζήτηση για δεδομένα.

Μάλιστα, τονίζεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο το 81% της παγκόσμιας ζήτησης για data θα μπορεί να καλυφθεί το 2020, με το WiFi να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες αυτές κατά τα δύο τρίτα.

«Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε υποδομές, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα» αναφέρεται στη σχετική μελέτη, της οποίας μεγάλο μέρος ασχολείται με το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση για mobile data κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η πλέον συντηρητική εκτίμηση της Bell Labs Consulting για το 2020 τοποθετεί την παγκόσμια ζήτηση στα 8 exabytes (8 δισεκατομμύρια gigabytes) την ημέρα! Eνα πιο φιλόδοξο σενάριο προβλέπει ότι η ζήτηση για mobile data θα κινηθεί στα επίπεδα των 12 exabytes την ημέρα, όταν σήμερα η αντίστοιχη κατανάλωση δεδομένων είναι της τάξης του 1 exabyte ανά ημέρα.

Σε περιφερειακό επίπεδο, σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χρήσης δεδομένων θα έχουν οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η οποία θα δει το μερίδιό της στην παγκόσμια κατανάλωση δεδομένων να αυξάνεται από το 14% σήμερα στο 29% το 2020.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση για δεδομένα αναμένεται να τροφοδοτήσει το audio και video streaming, που θα αντιστοιχούν στο 79% της κατανάλωσης δεδομένων το 2020. Επίσης, η αναμενόμενη έκρηξη των συσκευών IoT (Internet of Things) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των αυξημένων αναγκών συνδεσιμότητας.

«Το επόμενο ορόσημο για την ανθρωπότητα θα είναι η αυτοματοποίηση της ζωής και η δημιουργία ενός κόσμου όπου τα δισεκατομμύρια των διασυνδεδεμένων πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων αντικειμένων, φωτογραφικών μηχανών, ρομπότ, αισθητήρων κ.λπ., θα αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο και μεταξύ τους» αναφέρει η μελέτη της Nokia, επισημαίνοντας τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά το οικοσύστημα του ΙοΤ για την παγκόσμια κατανάλωση δεδομένων.

Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν από 83% το 2013 σε 86% το 2015 στις ΗΠΑ.