Οι τρεις εβδομάδες διακοπών της Ανγκελα Μέρκελ ολοκληρώθηκαν και από χθες η γερμανίδα καγκελάριος επέστρεψε στο Βερολίνο, όπου την περιμένουν πολλά και δύσκολα ζητήματα. Ο τρόπος που θα τα χειριστεί θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Γερμανία την επόμενη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο αγαπημένο της Τιρόλο τα ποσοστά δημοτικότητάς της μειώθηκαν εν μέσω φόβων ότι η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε τρομοκρατική απειλή, με αφορμή τις δύο επιθέσεις αυτό το καλοκαίρι από πρόσφυγες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος. Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, η ένταση στο εσωτερικό του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, αναζωπυρώνεται, οι σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία με αφορμή την Ουκρανία φούντωσε και πάλι.

Ομως το βασικό ερώτημα για την Ανγκελα Μέρκελ με την επιστροφή της από τις ετήσιες διακοπές της στις Ιταλικές Αλπεις όπου απολαμβάνει την αγαπημένη της πεζοπορία είναι το εάν θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στις εκλογές του 2017. «Φαντάζομαι πως τελικά θα το αποφασίσει» λέει ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής η Μέρκελ αποφεύγει να απαντά σε ερωτήσεις για τα μελλοντικά σχέδιά της λέγοντας «αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή». Η σωστή στιγμή θα είναι μάλλον στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο, όταν θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος.

Φέτος η καγκελάριος αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές της δύο φορές λόγω βίαιων επιθέσεων, που υπογραμμίζουν το τεράστιο πολιτικό ρίσκο που ανέλαβε η Μέρκελ με την απόφασή της να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η Μέρκελ έχει δεχθεί έντονες επιθέσεις ακόμα και από τον επικεφαλής των συμμάχων της, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, για τον χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ο Ζεεχόφερ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διεκδικήσει την καγκελαρία το 2017.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ενισχύεται σημαντικά η δύναμη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, του δεξιού ξενοφοβικού κόμματος που επιτίθεται διαρκώς στην πολιτική της Μέρκελ. Μάλιστα η καγκελάριος, προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή ψήφων προς αυτό το κόμμα, τον Ιούλιο ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ασφάλεια. Δεν αποκλείεται στο συνέδριο του Δεκεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες να αποφασίσουν πιθανώς και την απαγόρευση στις μουσουλμάνες να φορούν μπούρκα σε γερμανικό έδαφος.

Το πρώτο τεστ για την Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται τον επόμενο μήνα, όταν θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι στο Βερολίνο και στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου. Πάντως, παρά την πτώση της δημοτικότητά της, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Χριστιανοδημοκράτες είναι το πιο πιθανό κόμμα για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας. Μάλιστα ο Γκέλνερ παρατηρεί ότι τόσο η Μέρκελ όσο και το κόμμα της βρίσκονταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση στις δημοσκοπήσεις του 2011, όταν είχε κάνει μια εντυπωσιακή στροφή ανακοινώνοντας, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για χρήση πυρηνικής ενέργειας. «Δύο χρόνια αργότερα, το 2013, η Μέρκελ νίκησε εντυπωσιακά τις εκλογές» σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής.

Από το Λονδίνο έως την Αγκυρα

Η πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν και η συμφωνία για τους πρόσφυγες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ουκρανία, ο σύμμαχός της στη Βαυαρία Χορστ Ζεεχόφερ, το νεόκοπο κόμμα AfD και τα θέματα ασφάλειας στο εσωτερικό της Γερμανίας, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ από σήμερα.