Η αντιπαράθεση κράτησε πολλές ημέρες. Ως και στις στήλες των «Νιου Γιορκ Τάιμς» έφθασε. Ωσπου το περασμένο Σάββατο, το Διοικητικό Δικαστήριο της Νίκαιας απέρριψε προσφυγή μιας οργάνωσης κατά της ισλαμοφοβίας και τριών γυναικών και επικύρωσε την απόφαση του δημάρχου να απαγορεύσει το μπουρκίνι στις παραλίες των Καννών. Αλλά οι τόνοι δεν έπεσαν.

Το αντίθετο: το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν συμπλοκές στην κοινότητα Σισκό της Κορσικής ανάμεσα σε τρεις μουσουλμανικές οικογένειες και καμιά δεκαριά εφήβους που κατηγορήθηκαν ότι τραβούσαν φωτογραφίες. Εκτοξεύτηκαν πέτρες και μπουκάλια, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και πέντε άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας 200 Κορσικανών προς ένα οικιστικό συγκρότημα όπου μένουν άτομα βορειοαφρικανικής καταγωγής, ενώ η ένταση συνεχίστηκε την επομένη στην Μπαστιά, με διαδηλωτές να φωνάζουν «Στα όπλα!».

Δεν έγινε γνωστό αν κάποια μουσουλμάνα φορούσε μπουρκίνι την ώρα του επεισοδίου στο Σισκό. Παρά ταύτα, η σοσιαλίστρια δήμαρχος Ανζ-Πιερ Βιβονί έσπευσε να ανακοινώσει ότι από αυτή την εβδομάδα απαγορεύεται το μπουρκίνι στις παραλίες «προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός».

Μαζί με τον δήμο Βιλνέβ-Λουμπέ, έφθασαν έτσι τους τρεις οι δήμοι που έχουν απαγορεύσει τις τελευταίες εβδομάδες το μπουρκίνι, προκαλώντας έντονες συζητήσεις ανάμεσα στους οπαδούς μιας αυστηρής κοσμικότητας στον δημόσιο χώρο και στους υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης.

Στην απόφασή του, ο δήμαρχος των Καννών (που ανήκει στους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί) αναφέρει πως σε μια εποχή που η Γαλλία και οι τόποι θρησκευτικής λατρείας αποτελούν στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων, μια αμφίεση στην παραλία που παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη θρησκεία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δημόσιας τάξης. Επιπλέον, το μπουρκίνι περιπλέκει και τις προσπάθειες διάσωσης σε περίπτωση πνιγμού.

«Δεν απαγορεύσαμε τη μαντίλα, ούτε το κιπά ή τον σταυρό» δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ. «Απαγορεύουμε απλώς μια αμφίεση που αποτελεί το σύμβολο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Σε έναν δημόσιο χώρο υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους σεβόμαστε». Ο Σύλλογος κατά της Ισλαμοφοβίας αναμένεται να ασκήσει σήμερα έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο εντός των προσεχών 48 ωρών.

Οπως γράφει όμως η Μπέρνα Γκονθάλεθ Χάρμπορ στην «Ελ Παΐς», το μπουρκίνι μπορεί να είναι ζεστό, στενό, μη πρακτικό και να μετατρέπει το σώμα σε κάτι που οι γυναίκες πρέπει να κρύβουν, δεν μπορεί όμως να συνδεθεί με την τρομοκρατία. Και όποιος θέλει να το φορά πρέπει να είναι ελεύθερος να το κάνει, όπως ακριβώς γίνεται με τις καλόγριες ή με τα παιδιά που μπαίνουν στη θάλασσα με μπλούζα και καπέλο για να προστατευθούν από τον ήλιο.

Η ακύρωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Γαλλία για λόγους ασφαλείας είναι κατανοητή, σημειώνει η ισπανίδα συγγραφέας. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι τη λήψη παράλογων μέτρων υπάρχει μια απόσταση που η Γαλλία δεν πρέπει να διανύσει. Στο κάτω κάτω, το μπουρκίνι δεν είναι σε τελευταία ανάλυση παρά ένα μαγιό.

Κι όμως ξεκίνησε από την Αυστραλία

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, το μπουρκίνι γεννήθηκε στην Αυστραλία. Ηταν ιδέα της Λιβανέζας Αχέντα Ζανέτι, που σχεδίασε ένα μαγιό που καλύπτει πλήρως το σώμα και τα μαλλιά, αφήνοντας να φαίνονται μόνο τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο. Κατά συνέπεια, δεν εμπίπτει στον νόμο του Οκτωβρίου του 2010, που απαγορεύει κάθε αμφίεση η οποία καλύπτει το πρόσωπο σε δημόσιο χώρο. Και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τον νόμο του 2004 που αφορά την αμφίεση των μαθητών στα δημόσια σχολεία. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας τον νόμο παράνομο και αντισυνταγματικό.

Για λόγους υγιεινής

Στις πισίνες της Γαλλίας απαγορεύεται για λόγους υγιεινής τόσο το μπουρκίνι για τις γυναίκες όσο και το σορτσάκι για τους άνδρες. Είναι η πρώτη φορά όμως που εγείρεται τέτοιο ζήτημα στις παραλίες.