Καθησυχαστικός ως προς τις ανησυχίες των 1.300 εργαζομένων του ΟΛΠ για την επόμενη ημέρα επιχειρεί να είναι στην πρώτη του δημόσια επικοινωνία μαζί τους ο νέος διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Fu Chengqiu ή κάπτεν Φου, όπως είναι γνωστός, μέσω μιας ανοικτής επιστολής γενικών προθέσεων. Ακόμη και στο θέμα των απολύσεων, τις οποίες η COSCO έχει δυνατότητα να κάνει από τον Ιούνιο του 2017 και μετά, οπότε και λήγει η τρέχουσα συλλογική σύμβαση εργασίας, ο κάπτεν Φου επισημαίνει ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα την εργατική νομοθεσία. «Θα εφαρμόζουμε αυστηρά την ελληνική εργατική νομοθεσία και δεν θα προχωρήσουμε σε άδικες απολύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν και η επιστολή είναι γενικόλογη δίχως να μπαίνει στην ουσία των καυτών θεμάτων, ο κάπτεν Φου επιχειρεί να διαβεβαιώσει το προσωπικό ότι η νέα κινεζική διοίκηση επιδιώκει συνεργασία με όλους, ενώ ειδικά στις ανώτερες διοικητικές βαθμίδες του ΟΛΠ, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία, στέλνει μήνυμα καθησυχασμού ότι «υπό το φως της παρούσας κατάστασης οι κινέζοι διευθυντές που θα διοριστούν θα είναι ελάχιστοι».

Οι υποσχέσεις. Η θέση της COSCO είναι «να παραμείνουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και στους σκληρά εργαζόμενους πολίτες του Πειραιά», ενώ απευθύνει κάλεσμα στο προσωπικό λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε την ενεργό συνεργασία σας, την ένθερμη τήρηση από μέρους σας των κανόνων και κανονισμών της εταιρείας, καθώς και την αφοσίωσή σας στο αντικείμενο εργασίας σας». Υπόσχεται «ισότητα και αμεροληψία στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας», προειδοποιεί ωστόσο ότι «θα σταθεί ενάντια στη διαφθορά και στη λογική του μαύρου κουτιού, ότι θα πραγματοποιεί διαγωνισμό για κάθε νέο έργο, ότι όλα θα γίνονται πάνω από το τραπέζι».

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν ανησυχίες από μέρους σας για τη μελλοντική ανάπτυξη του ΟΛΠ, είναι λογικό κάποιες φωνές να αντιστέκονται στην αλλαγή» αναφέρει στην επιστολή του ο κάπτεν Φου, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να σας καθησυχάσουμε», καθώς «είμαστε στρατηγικοί επενδυτές, και όχι κερδοσκόποι».

Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη στον μήνα του μέλιτος του ΟΛΠ με την COSCO και πολλά θα κριθούν όταν η νέα διοίκηση δώσει πιο αναλυτικά δείγματα γραφής.

Τα αγκάθια. Τρία θέματα απασχολούν περισσότερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτήν τη φάση τους Κινέζους. Οι σχέσεις με το προσωπικό, οι επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευή, καθώς επίσης και η ανέλκυση του ημιβυθισμένου πλοίου «Παναγία Τήνου». Το μεγαλύτερο φυσικά στοίχημα για την COSCO είναι να κατανοήσει ότι η απόκτηση του ΟΛΠ συνιστά ένα πρωτόγνωρο πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πρώτο, μετά τον ΟΤΕ, μεγάλο ελληνικό δημόσιο οργανισμό που σπάει τους κάβους που τον έδεναν με το Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για νοοτροπίες και πελατειακές σχέσεις ετών.

Μια άκρως σημαντική παράμετρος είναι το τι θα γίνει με τις μετατάξεις. Το πλαφόν για τις μετατάξεις των εργαζομένων, η ακριβής λίστα με τις υπηρεσίες του Δημοσίου που θα μπορούν να τους δεχθούν, μαζί με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων μένουν να προσδιορισθούν με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ναυτιλίας που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.