Ενας χρόνος ύφεσης συμπληρώθηκε το β’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αν και ο τουρισμός μετρίασε τα αρνητικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ υποχώρησε το β’ τρίμηνο κατά 0,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Είχε προηγηθεί πτώση κατά 0,8% το α’ τρίμηνο, κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο του 2015 και κατά 1,7% το γ’ τρίμηνο του 2015.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα με αρνητικό πρόσημο στο ΑΕΠ της το β’ τρίμηνο φέτος καθώς κατά μέσον όρο αυτό αυξήθηκε κατά 1,6% στην ευρωζώνη των 19 κρατών-μελών και κατά 1,8% στην Ευρώπη των «28».

Σε σύγκριση ωστόσο με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ του β’ τριμήνου φέτος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 0,3% και διαμορφώθηκε ακριβώς στον μέσο όρο της ευρωζώνης των «19». Στην Ευρώπη των «28», κατά μέσον όρο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4%.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τους ειδικούς κατά κύριο λόγο στις καλές επιδόσεις στον τουριστικό τομέα.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε, εξάλλου, σημαντικά προς το καλύτερο και την εκτίμησή της για το πρώτο τρίμηνο, από -1,4% σε -0,8%. Οπως ανέφερε η ανακοίνωσή της, αυτή η αναθεώρηση έγινε λόγω ενημέρωσης των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης και των βραχυχρόνιων δεικτών.

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ επισήμανε στην ανακοίνωσή της ότι και τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή για το β’ τρίμηνο αναμένεται να τροποποιηθούν στις 29 Αυγούστου, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τότε.

Σημειώνεται ότι ο στόχος κυβέρνησης και δανειστών, με βάση το πρόγραμμα, είναι να περιοριστεί φέτος η ύφεση στο 0,3% κατά μέσον όρο. Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, αυτό προϋποθέτει ότι το β’ εξάμηνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,3% τουλάχιστον, κατά μέσον όρο.

Γενικά η πρόβλεψη της κυβέρνησης και των δανειστών είναι ότι το β’ εξάμηνο η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.