Μειώσεις στις τιμές των κατοικιών καταγράφονται στο Λονδίνο ενώ απαιτείται και περισσότερος χρόνος για την πώλησή τους. Οι μειώσεις οφείλονται στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί μετά το Brexit και έχει επηρεάσει την αγορά.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία πωλήσεων του Αυγούστου για την πρωτεύουσα της Βρετανίας σύμφωνα με την εταιρεία Rightmove. Για να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές, οι ιδιοκτήτες κυρίως σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου έχουν μειώσει αυτόν τον μήνα τις τιμές κατά 3,6%. Πλέον η μέση τιμή μιας κατοικίας σε κεντρικό σημείο διαμορφώνεται στις 784.494 στερλίνες (1 εκατ. δολάρια). Σε λιγότερο κεντρικές περιοχές οι μειώσεις στις τιμές ανήλθαν σε 1,5%. Μετά τις μειώσεις αυτές οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο παρουσιάζουν φέτος συνολική αύξηση κατά 2,1%. Αυτό οφείλεται στις σημαντικές αυξήσεις που είχαν καταγραφεί τους μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Η μέση τιμή πλέον για μια κατοικία στο Ουέστμινστερ όπου βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά ακίνητα στο Λονδίνο διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 1,63 εκατ. στερλίνες.

Σε ολόκληρη τη χώρα οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 1,2%. Πρόκειται για μείωση ανάλογη με αυτή που είχε καταγραφεί την καλοκαιρινή περίοδο και των προηγούμενων έξι ετών. Μείωση επίσης έχουν καταγράψει στο Λονδίνο και τα ενοίκια καθώς υποχώρησαν τον τελευταίο μήνα κατά 0,5% φθάνοντας κατά μέσον όρο τις 1.280 στερλίνες.

Η Rightmove εκτιμά ότι στις ανησυχίες για τις εξελίξεις μετά το Brexit ήλθε τώρα να προστεθεί και η ραστώνη του καλοκαιριού. Επίσης η αγορά ακινήτων δέχτηκε πλήγμα λόγω αύξησης της φορολογίας των ακριβών κατοικιών που επεβλήθη τον Απρίλιο. Για τους λόγους αυτούς έχει καταγραφεί μείωση στις συναλλαγές καθώς όλο και περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές επιλέγουν να περιμένουν περισσότερο πριν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Οι ιδιοκτήτες και οι υποψήφιοι αγοραστές πάντως ευνοούνται από τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε στερλίνες από το 0,5% στο 0,25% για να τονώσει την οικονομία. Η μείωση αυτή ωφέλησε άμεσα εκατομμύρια δανειολήπτες και ιδιαίτερα όσους έχουν πάρει στεγαστικό με κυμαινόμενα επιτόκια.

© Bloomberg News