Tην ερχόμενη Πέμπτη θα ηχήσει η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ, όταν 7,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων.

Από το πρωί της 18ης Αυγούστου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσουν την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην ενότητα «Περιουσιολόγιο» του Τaxis και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια με τη λυπητερή. Τα ραβασάκια θα μας συνοδεύουν από το τέλος Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Ιανουαρίου 2017, κάθε μήνα, στο γκισέ των πληρωμών. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, οι φορολογούμενοι δεν κερδίζουν τίποτα. Η σχετική έκπτωση φόρου έχει καταργηθεί για κάθε εφάπαξ πληρωμή στην Εφορία.

Για τρεις στους δέκα φορολογουμένους και ειδικότερα για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ξενοίκιαστων σπιτιών και καταστημάτων, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Η δοκιμαστική εκκαθάριση του φόρου έβγαλε τον συνολικό λογαριασμό στα 3,344 δισ. ευρώ έναντι 3,342 δισ. ευρώ πέρυσι και αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική εκκαθάριση να οδηγήσει σε περαιτέρω μικρή αύξηση των συνολικών προσδοκώμενων εσόδων.

Παρότι φαινομενικά ο ΕΝΦΙΑ μοιάζει αμετάβλητος σε σχέση με το 2015, οι διατάξεις νόμου τις οποίες ψήφισε τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση έφεραν ουσιαστικές εσωτερικές ανακατατάξεις στη μοιρασιά των επιβαρύνσεων απειλώντας μάλιστα με εγκεφαλικά επεισόδια τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Μετά το πάγωμα του συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια το 2016, στο παρά πέντε της εκκαθάρισης, μόλις στα τέλη Ιουλίου, ο συνολικός λογαριασμός περιορίστηκε κατά 230 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι ο ΕΝΦΙΑ συντηρεί τον τίτλο του απόλυτου φορολογικού καλοκαιρινού εφιάλτη. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων άλλωστε, σύντομα θα κληθούν να συμπληρώσουν με νέα στοιχεία το Ε9, καθώς ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια απλώς πάγωσε για φέτος και προβλέπεται στον νόμο ότι θα επανέλθει το 2017.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, φέτος για περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα κρύβει επιβαρύνσεις άνω των 50 ευρώ, επιπλέον 420.000 φυσικά πρόσωπα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση από 10 έως 50 ευρώ ενώ 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός θα είναι είτε λίγο μειωμένος είτε αμετάβλητος σε σχέση με τον περυσινό.

Προσοχή στα λάθη. Παρά τις διορθώσεις, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών δεν αποκλείεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Τυχόν λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε φουσκωμένα εκκαθαριστικά, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν με τη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, αλλά η διόρθωση των λαθών μπορεί να απαιτήσει μετάβαση του ιδιοκτήτη ακινήτων στην Εφορία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, εάν από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει έξτρα φόρος, επιστροφή φόρου έως 300 ευρώ ή οι διορθώσεις δεν μεταβάλλουν το ποσό του αρχικού εκκαθαριστικού, τότε η νέα εκκαθάριση πραγματοποιείται αμέσως από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώσουν απευθείας το νέο τους σημείωμα.

Στην περίπτωση όμως που, εξαιτίας των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΔΟΥ και μέχρι να γίνει η νέα εκκαθάριση οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.