Πριν από είκοσι χρόνια και κάτι, ο Φραντσέσκο ίδρυσε την ομάδα Swimtrekking. Κάτι σαν άθληση και οικολογία. Κολυμπούν σε διάφορες θάλασσες του πλανήτη, μαζεύουν τα σκουπίδια από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες και ειδοποιούν τους δήμους να πάνε να τα πάρουν. Καμιά φορά βρίσκουν και κλειδιά αυτοκινήτου που έχουν χάσει διάφοροι απρόσεκτοι στη θάλασσα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το ετήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πάντα ένα δεκαήμερο στην Ιθάκη τον Αύγουστο. Το αγαπά πολύ αυτό το νησί ο Φραντσέσκο κι έχει κάνει δεκάδες ακόμη ανθρώπους να το αγαπήσουν. Εκεί λοιπόν που έχει κουραστεί το μάτι σου να βλέπει όλων των ειδών τα σκάφη (ως και γιοτ που είχε πάνω ελικόπτερο, κι από μια καταπακτή του ξεπρόβαλλε ένα ταχύπλοο, θαυμάσαμε την περασμένη εβδομάδα στις εξωτικές Αλυκές), βγαίνουν ξαφνικά στη στεριά καμιά δεκαριά τύποι με μάσκες κι αρχίζουν να γεμίζουν με σκουπίδια τις πλαστικές σακούλες που έφεραν μαζί τους σε φουσκωτές βαρκούλες. Τις αφήνουν τακτοποιημένες στην άκρη της παραλίας και ξαναφεύγουν. Πολλές φορές βοηθούν και οι λουόμενοι, μας είπε ο Φραντσέσκο. Μια φορά δεν έφτασαν οι σακούλες και πήγε κάποιος στην κοντινή ταβέρνα για να φέρει.

Το μόνο κακό με τον Φραντσέσκο είναι ότι υποστηρίζει τον Μπέπε Γκρίλο. Τι κρίμα ένας τόσο καλόβολος άνθρωπος, ήπιος, ευγενής και κοσμογυρισμένος, που μπορεί να σου μιλάει για ώρες για τη Μαφία και την Καμόρα, αλλά και για τις περιπέτειές του στην Κολομβία και τα νησιά Γκαλάπαγκος, να ρίχνει την ψήφο του στους λαϊκιστές. «Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στον Ρέντσι» μας είπε. «Ολο πόζα είναι». Μπορεί και να ‘χει δίκιο.

Ο Φραντσέσκο και οι φίλοι του βρίσκονται τώρα στην Ικαρία. Εφυγαν όμως από την Ιθάκη με ένα παράπονο. Παρότι πέρυσι, όπως κάθε χρόνο, είχαν ενημερώσει τις δημοτικές Αρχές για το ποιες παραλίες είχαν καθαρίσει, φέτος βρήκαν τις σακούλες στο ίδιο σημείο όπου τις είχαν αφήσει. Αλλες ήταν άθικτες, άλλες σκισμένες από τον αέρα, ήταν όμως εκεί και τους περίμεναν. Ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε: να αξιοποιήσουμε την καλοσύνη των ξένων.