Μια φορά (κι έναν καιρό), όλοι εκθείαζαν την αποταμίευση. «Τα αγαθά της αποταμιεύσεως» ήταν συνήθως ο τίτλος της έκθεσης ιδεών που σε πανελλήνια κλίμακα έγραφαν οι μαθητές. Δίνονταν μάλιστα και βραβεία στις καλύτερες από αυτές. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προσέφερε το πρώτο βραβείο, μαζί με έναν κουμπαρά!

Τα τελευταία χρόνια ξεχάστηκαν όλα αυτά κι ονόμασαν την αποταμίευση (με απέχθεια) «λίπος»! Τώρα δεν γράφουν εκθέσεις οι μαθητές, αλλά οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών. Βραβεύεται δε όποιος υπουργός καταφερθεί κατά του «λίπους» και πετύχει τη «λιποαναρρόφηση» μέσω νέων φόρων!

Ουδείς μιλά για τα αγαθά της αποταμίευσης. Ποια αποταμίευση; Δεν είμαστε με τα καλά μας!

Μια παλιά αξία ανήλθε ξανά στην επιφάνεια. Η επιβίωση. Οπως μας λένε οι έρευνες του ΙΟΒΕ, δύο στα τρία νοικοκυριά μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα, δηλαδή επιβιώνουν. Ενώ εννέα στα δέκα αγνοούν ακόμα και τη λέξη αποταμίευση!

Από την άλλη, οι πωλήσεις λιανεμπορίου (των τροφίμων συμπεριλαμβανομένων) μειώνονται συνεχώς. Το «λίπος» τελείωσε! Τι μένει;

Επειτα από έξι χρόνια μειώσεων μισθών και συντάξεων, αύξησης της ανεργίας και της φορολογίας, αυτοί που έχουν μέρα – νύχτα δουλειά είναι οι εφοριακοί, οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και οι εργατολόγοι! Η τρόικα γράφει και σβήνει. Αξιολογεί σαν τους μπακάληδες που ξανάβγαλαν τα τεφτέρια!

Κάθε υπουργός Οικονομικών (τα ονόματα είναι γνωστά) τα έξι τελευταία χρόνια δήλωνε ότι «οι μειώσεις εισοδημάτων είναι οι τελευταίες, μετά έρχεται η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη»! Και τι ερχόταν; Νέες μειώσεις, νέοι φόροι και μαζί νέοι υπουργοί Οικονομικών! Δεξιοί, αριστεροί, ουδέτεροι. Αδιάφορο!

Επειδή όμως πάντα πρέπει να υπάρχει κάτι χειρότερο (Μπαμπούλας!), εφευρέθη ο κόφτης. Προσοχή, λένε, γιατί αν δεν επιτύχουμε τα συμφωνηθέντα θα έρθει ο κόφτης και μάλιστα θα είναι αυτόματος! Και τι θα κόβει ο κόφτης; Μα και πάλι ό,τι απομείνει από το εισόδημα των πολιτών! Εχει κανείς καμιά αμφιβολία;

Μήπως αντί του κόφτη, σκέφτονται κάποιοι, θα ήταν καλύτερα να έρθει απευθείας η λαιμητόμος να τελειώνουμε μια και καλή; Η πρόταση θεωρείται ενδιαφέρουσα και εξετάζεται από τα αρμόδια ξένα και ντόπια επιτελεία!

Δεκαπενταύγουστος. Είναι εποχή για τέτοιες κουβέντες; Οχι, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για να επαναλάβει κανείς την επίκληση «βοήθα Παναγιά»!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός