Με το βλέμμα αυστηρό και στραμμένο στην Αγκυρα, προσκύνησε την Κοίμηση της Θεοτόκου ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για ελληνική αξίωση, διεμήνυσε στην Τουρκία να ζητήσει «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ κατήγγειλε ως «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών τη φετινή απαγόρευση να τελεστεί Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θα αγωνιζόμαστε ώς την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή, ώς την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία» δήλωσε από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι το Ιδρυμα και τα ποντιακά σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό αποφάσισαν να τιμήσουν τον Προκόπη με τον Μεγάλο Σταυρό της Παναγίας Σουμελά –απονομή που έκανε χωρίς χρονοτριβή ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του) Παντελεήμων.

Το σόου του Καμμένου στην Παναγία της Τήνου

Κόσμος και ντουνιάς χθες στην Τήνο, όπως ήταν αναμενόμενο, για τον εορτασμό της Μεγαλόχαρης. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και η αξιωματική αντιπολίτευση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Εγώ θα σταθώ στην παρουσία του πρώτου γιατί, μεταξύ μας, ο Κουμουτσάκος περιορίστηκε στα τυπικά. Ο Πάνος Καμμένος, πάλι, όχι απλά έκανε δηλώσεις εθνεγερτικές, αλλά έψαλε κιόλας. Για όποιον ενδιαφέρεται γι’ αυτήν την περφόρμανς ο υπουργός έχει κάνει retweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το σχετικό βίντεο από τη ζωντανή μετάδοση ΕΡΤ με λεζάντα «ανάγνωση του “Πιστεύω” από τον ΥΕΘΑ @PanosKammenos στη Λειτουργία για τον εορτασμό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τήνο».

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ανοίγω μια παρένθεση εδώ γιατί μιας και μπήκα στο twitter του Πάνου Καμμένου κατέβηκα και λίγο παρακάτω και αλίευσα το ακόλουθο τιτίβισμα: «Χρόνια πολλά η Υπερμάχος Στρατηγός να προστατεύει την Πατρίδα, τις Ενοπλεςς Δυνάμεις και τον Ελληνικό Λαό». Το παραθέτω χωρίς διόρθωση. Εντάξει, εικάζω ότι το διπλό τελικό στη λέξη Ενοπλες το έβαλε από τον ενθουσιασμό του λόγω της ημέρας.

Αλλά η «Υπερμάχος»; Και μη μου πείτε ότι έγινε εκ παραδρομής γιατί και στις επίσημες δηλώσεις του πάλι «στην Υπερμάχο Στρατηγό» λέει.

Επιστρέφω, λοιπόν, στο επίσημο υπουργικό πρόγραμμα για να σας ενημερώσω ότι ο Καμμένος μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς «που κανείς δεν μπορεί να τους διαρρήξει και ποτέ δεν θα μπορέσει να τους διαρρήξει, γιατί ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός Ορθόδοξος, είναι ένας λαός που πιστεύει στην Υπερμάχο Στρατηγό».

Α! Και επιτέθηκε και αυτός στους Τούρκους για την Παναγία Σουμελά. Οπως το έθεσε επί λέξει «όσο και αν απαγορεύουν τις λειτουργίες, είτε με τη βία είτε με διάφορες δικαιολογίες, δεν θα μπορέσει κανείς να απαγορεύσει μέσα στην ψυχή των χριστιανών την προσευχή και τη λειτουργία. Γιατί διαβάζοντας μόνο τους Χαιρετισμούς της Παναγίας παίρνουμε δύναμη. Οσοι κλείνουν με τη βία εκκλησίες θα πρέπει να ξέρουν ότι κάνουν το θρησκευτικό συναίσθημα να ανάβει πολύ περισσότερο».

Πριν γίνουν όλα αυτά είχε ρίξει κι ένα δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα στις εκδηλώσεις για τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Ελλη». Τα συνήθη καμμενικά θαύματα, λοιπόν.

Αφησαν τον Λεβέντη

στο λιμάνι

Στην τελετή για την επέτειο της βύθισης του «Ελλη» ήθελε να δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ήταν επίσης στο νησί. Ελα όμως που, σύμφωνα με τον Λεβέντη, η φρεγάτα που θα μετέφερε τους επισήμους για τη ρίψη των στεφανιών στη θάλασσα αντί να φύγει από το λιμάνι την προγραμματισμένη ώρα, δηλαδή 9 το πρωί, σήκωσε άγκυρα δέκα λεπτά νωρίτερα κι εκείνος που έφτασε πέντε λεπτά πριν από τις 9 δεν την πρόλαβε.

Ο πρόεδρος το έπαιξε κουλ στην τηλεόραση του Σκάι δηλώνοντας κάτι σε στυλ: «Δεν μας πήραν, δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό, ήταν να φύγουμε στις εννέα, άλλα το πλοίο έφυγε νωρίτερα. Μάλλον έγινε συνωμοσία των δύο… Ολα είναι πιθανά… δεν αποδίδω εγώ δόλο, η Παναγία ενώνει».

Οι δύο ήταν ο Καμμένος και ο Κουμουτσάκος κι εγώ βάζω στοίχημα ότι θα ήθελε να τους φωνάξει «αρκουδέηδες, όλοι μούργα στη ΝΔ και στους ΑΝΕΛ», σε μια ελαφρά παράφραση όσων έλεγε σε εκείνη την ιστορική, πια, τελευταία εκπομπή του Καναλιού 67 όταν το έκλειναν. Κρίμα που ο νέος του ρόλος ως πολιτικού αρχηγού δεν του επιτρέπει να είναι τόσο καλτ όσο θα μπορούσε.

Ταξιδεύοντας

για την Κρήτη

Στα Χανιά γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο κι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και συγκεκριμένα στη γενέτειρα του, τον Δραπανιά Κισσάμου. Οπως κάθε Κρητικός, έτσι κι αυτός τηρεί την παράδοση κι επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο τον Αύγουστο. Από τότε που ήταν παιδί. Και για το λόγου το αληθές ποστάρισε το Σάββατο και τις αναμνήσεις του από τα ταξίδια των παιδικών του χρόνων με το πλοίο.

Τότε που ταξίδευε «κατάστρωμα» που –sic –όλοι «μισό» πλήρωναν. Το ποστ είναι κοντά 600 λέξεις, γι’ αυτό θα σας παραθέσω μόνο κάποια αποσπάσματα –ασχολίαστα γιατί ό,τι και να πω θα είναι λίγο –για να πάρετε μια ιδέα. «Είμαι στο πλοίο», ξεκινά, «η μάνα μου μπροστά, οι αδελφές μου και εγώ τελευταίος. Ο πατέρας μου έχει μείνει στο αμπάρι. Να ασφαλίσει κάτι συμπράγκαλα που κουβαλάμε για το χωριό. Δυο πολυθρόνες που θα τους αλλάξει ύφασμα η μάνα μου και θα είναι μια χαρά κάτω από την κρεβατίνα. “Εδώ εδώ” δίνει το σύνθημα η μάνα μου και τα παιδιά παρατασσόμαστε αριστερά της και δεξιά της να δούμε το μέρος που επέλεξε. Είμαστε στο πίσω κατάστρωμα του “Κύδων”. Παγκάκια και μια λαμαρίνα κόντρα στον άνεμο να προστατεύει λίγο τους επιβάτες από τον αέρα. Ενα νάιλον και μια χοντρή κουβέρτα για στρώμα και είναι έτοιμο το κρεβάτι για έξι…».

Ο Μητσοτάκης αξύριστος

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να γιορτάσει σε ένα μικρό εκκλησάκι στο Ακρωτήρι από όπου και ανέβασε σε facebook και twitter φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον ίδιον να ανάβει ένα κερί και λεζάντα «πρωινός εκκλησιασμός στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου. Χρόνια πολλά!».

Πρέπει βέβαια να επισημάνω ότι εγώ προτιμώ τον Κυριάκο στο Ιnstagram που είναι πιο χαλαρός. Πολύ πιο χαλαρός, θα προσέθετα. Εξηγούμαι. Αναφέρομαι στη φωτογραφία (επάνω) που επέλεξε να ανεβάσει μια ημέρα πριν, στις 14, μόνο εκεί με λεζάντα «με την Μαρέβα μου στην παραλία». Ποζάρει, με τη σύζυγό του αγκαλιά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φοράει το μαγιό του κι έχει μούσι τριών ημερών. Λέτε να προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα πιο –πώς να το πω; –κουλ προφίλ;