Ενα χωριό ισοπεδωμένο, 20 οικογένειες ξεκληρισμένες, συνολικά 317 νεκροί κάθε φύλου και ηλικίας –ανάμεσά τους 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών και 119 γυναίκες –κι ένας αιματοβαμμένος γάμος, με τη νύφη, τον γαμπρό και όλους τους καλεσμένους (περίπου 30 άτομα) να χάνουν τη ζωή τους, και άλλοι 20 πνιγμένοι στον ποταμό Αραχθο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, ήταν ο απολογισμός της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα στο μαρτυρικό Κομμένο της Αρτας, πριν από 73 χρόνια.

Στις σημερινές εκδηλώσεις, που διοργανώνουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, ο Δήμος Νικολάου Σκουφά και η κοινότητα Κομμένου, θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει τις ρίζες του στον νομό, αφού γενέτειρα του πατέρα του ήταν το Αθαμάνιο της Αρτας.

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας τιμά με την παρουσία του έναν από τους μαρτυρικότερους τόπους της Ελλάδας και του κόσμου», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα «Αη Κομμένο» (martiriko-kommeno.gr). Οι εκδηλώσεις έχουν σύνθημα «Δεν τους ξεχνάμε» και αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους.