Πλήρη φάκελο με προτεραιότητες, εκκρεμότητες και γενικότερα τον σχεδιασμό όλων των υπουργείων αναμένει έως το τέλος Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να οριστικοποιήσει την ατζέντα της πρωθυπουργικής παρέμβασης από το βήμα τη Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (10 Σεπτεμβρίου).

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκούν ότι μέσα από τις υπουργικές προτάσεις θα προκύψουν αξιοποιήσιμα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και συνακόλουθα θα δώσουν ανάσες στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενόψει ενός δύσκολου φθινοπώρου σε πολιτικό επίπεδο. Κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν έμφαση σε κινήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εικόνα της κυβέρνησης και να εκπέμψουν ένα στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά σπεύδουν να διαχωρίσουν αυτές τις κινήσεις από ένα πακέτο παροχών, ανάλογα με εκείνα που συνόδευαν κατά το παρελθόν τις πρωθυπουργικές ομιλίες στη ΔΕΘ.

Το μήνυμα είναι ότι στα φετινά εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο για εξαγγελίες παροχών –και υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει περισσότερο να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, με αιχμή τις διαβεβαιώσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για ρύθμιση του χρέους, καθώς και τη δίκαιη κατανομή του όποιου κοινωνικού μερίσματος προκύψει με το τέλος του υφεσιακού κύκλου για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι φάκελοι με τον απολογισμό και τις εκκρεμότητες των υπουργείων θα λειτουργήσουν ώς έναν βαθμό και ως εκθέσεις αξιολόγησης των υπουργών, παίζοντας τον ρόλο τους και στον ανασχηματισμό που έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζεται από τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ευρύτατες και παραμένει ανοικτός ο χρόνος κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθούν. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, πάντως, μεταθέτουν τον χρονικό ορίζοντα του ανασχηματισμού για τα μέσα Οκτωβρίου, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός της εβδομάδας, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει σειρά συσκέψεων στο Μαξίμου για να συμπληρωθεί η νέα πρωθυπουργική ατζέντα, η οποία έχει ως αφετηρία την ενίσχυση του πολιτικού «φλερτ» με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στις 25 Αυγούστου, ο Πρωθυπουργός θα δηλώσει «παρών» στις εργασίες των σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι και πιθανότατα θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου δρομολογείται η συνάντηση στην Αθήνα των ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ατζέντας κατά της παρατεταμένης λιτότητας, όπως και για έναν νέο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για το Προσφυγικό. Μετά τη ΔΕΘ, το πρωθυπουργικό πρόγραμμα έχει ως βασικούς σταθμούς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (16/9 στην Μπρατισλάβα) και την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (22-24/9), όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί για δεύτερη συνεχή φορά.

Για την προοπτική των συζητήσεων για το χρέος, εξάλλου, όπως και για τις προθέσεις των δανειστών ενόψει της νέας αξιολόγησης του φθινοπώρου, μια πρώτη εικόνα αναμένεται να έχει ο Πρωθυπουργός από την επίσκεψη που προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει στο τέλος Αυγούστου στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Την ατζέντα της ΔΕΘ θα αρχίσουν να καταρτίζουν εντός της εβδομάδας και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς της κομματικής έδρας στην οδό Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημάνει τέλος διακοπών για όλα τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, ενώ έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί και οι βασικές κατευθύνσεις του νέου προγράμματος που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τονίζουν με έμφαση ότι προετοιμάζεται ένα «αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα», άμεσης εφαρμογής, καθώς δεν αποκλείουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου, μέσα σε ένα σκηνικό κοινωνικής έκρηξης.

Τα εκλογικά σενάρια, άλλωστε, φρόντισε μέσα στον Δεκαπενταύγουστο να τροφοδοτήσει και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος διαβλέπει εντός του Οκτωβρίου μια «ηρωική έξοδο Τσίπρα», λόγω της αδυναμίας του να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση, όπως υποστήριξε. Το σενάριο Λεβέντη προβλέπει πολιτικό αδιέξοδο και νέες εκλογές τον Μάρτιο του 2017 με τον νέο εκλογικό νόμο (χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα).

Παράλληλα με το πρόγραμμα, υπό αξιολόγηση βρίσκεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το στελεχικό δυναμικό της ΝΔ, καθώς ο γαλάζιος ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ (σε συνδυασμό ενδεχομένως και με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα) θεωρείται πλέον ως ειλημμένη απόφαση.