Επιστροφή στο παρελθόν;

Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που (ξαφνικά για πολλούς) βρέχει μετάλλια για τα ελληνικά χρώματα. Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης; Εχουν έντονο το άρωμα από προηγούμενες και πολύ παλιές δεκαετίες. Στη σκοποβολή με την Κορακάκη πανηγυρίσαμε για πρώτη φορά μετά το 1920. Για πρώτη φορά έλληνας αθλητής κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση ύστερα από το 1912 και τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα. Και χθες, ο Λευτέρης Πετρούνιας όχι μόνο έγραψε τη δική του σελίδα δόξας, αλλά θύμισε και τον πρώτο έλληνα ολυμπιονίκη: ο Ιωάννης Μητρόπουλος το 1896 δεν είχε θριαμβεύσει στους κρίκους; Τι σύμπτωση!Ο Πετρούνιας, χθες, συγκλόνισε. Ενας αθλητής πρότυπο για όλους, μια φατσούλα φρέσκια και χαμογελαστή. Τέτοια παιδιά θέλουμε να βλέπουμε. Τον Λευτέρη και την Αννα (Κορακάκη). Με άποψη τεκμηριωμένη, με καθάριο λόγο, φωτεινά παραδείγματα για όλους, εκπρόσωποι μιας γενιάς ταλαιπωρημένης και παρ’ όλα αυτά αγωνιζόμενης σκληρά να ξεχωρίσει. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, οι δύο έλληνες ολυμπιονίκες δείχνουν τον δρόμο της αέναης προσπάθειας και τους υγιούς αθλητισμού.

Διαφορά

«Αυτά είναι αθλήματα. Ωραίος συναγωνισμός, υπέρτατες αξίες αθλητισμού και ολυμπιακού πνεύματος». Ατάκες που έλεγαν χθες βράδυ στο γραφείο άτομα όχι απόλυτα εξοικειωμένα με τον πρωταθλητισμό, αλλά σίγουρα πρόθυμα να παρακολουθήσουν και να ταξιδέψουν με το άρτιο πρόγραμμα του Πετρούνια. Η σκοποβολή και η γυμναστική ασφαλώς και υπολείπονται σε δημοφιλία σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο ή και τα υπόλοιπα «βαριά χαρτιά» του αθλητισμού. Ωστόσο, αντιπροσωπεύουν αχαρτογράφητα ύδατα, άρα κάτι ολότελα ελκυστικό που δελεάζει το μάτι. Αν τα συνδυάσεις μάλιστα με τη γοητεία της όλης προσπάθειας και την κατάθεση ψυχής, λογικό είναι να συναρπάζουν τον θεατή.

Παπαχρήστου

Μακριά από τα μετάλλια στον τελικό του τριπλούν και μία ημέρα μετά, τοποθετήθηκε μέσω Instagram: «Για τους λίγους που είτε προσπαθούν να καπηλευτούν την προσπάθειά μου, είτε μου επιτίθενται για μια κακή στιγμή πριν χρόνια, απαντώ με τη στάση μου» είπε μεταξύ άλλων η πρωταθλήτρια. Ουδεμία αντίρρηση. Αλλά, αν δεν λαθεύουμε, η ίδια έδωσε δικαίωμα να προκύψει όλο αυτό το γαϊτανάκι δηλώσεων και ενίοτε καπηλείας των επιδόσεών της. Δεν το ξέκοψε νωρίς, συνέχισε με λάθη που την ακολουθούν και για τα οποία φαίνεται τώρα να μετανιώνει.

Γυναίκες

Δύο οι μικρές ειδήσεις: αφενός, η ίσως ωραιότερη αθλήτρια των αγώνων θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς. Η άλτρια του μήκους Ντάρια Κλίσινα δικαιώθηκε από το CAS, καθώς το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της κατά της IAAF που είχε αποκλείσει τη Ρωσίδα λόγω της αναφοράς της στη λίστα με τους αθλητές που εμπλέκονται στο συστηματικό ντόπινγκ στη χώρα. Η δεύτερη είδηση αφορά την Ανίτα Βλόνταρτσικ: κατέκτησε θριαμβευτικά το χρυσό μετάλλιο στη σφυροβολία με εντυπωσιακή επίδοση. Παγκόσμιο ρεκόρ, φτάνοντας τη σφύρα από τα 81,08 μ. στα 82,29 μ.!

Λίγκα

Οι αρμόδιοι μαδούν τη μαργαρίτα: θα αρχίσει ή όχι το πρωτάθλημα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο; ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός διατυπώνουν ανοιχτά τις ενστάσεις τους και στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η διαιτησία. Ο πίνακας με το ποιοι διαιτητές είναι μέσα απασχολεί τους πάντες. Ισως η λύση έρθει από τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, επίσης σε διαρκή κόντρα με την ΕΠΟ. Κι αν κάποτε δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα, το ερώτημα σχετίζεται με το πώς θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση.