Χρυσός ολυμπιονίκης –και μάλιστα για δεύτερη σερί φορά μετά την πρωτιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο μονό ανδρών –αναδείχθηκε (7-5, 4-6, 6-2, 7-5) ο Σκωτσέζος Αντι Μάρεϊ, ωστόσο την παράσταση έκλεψε ο Αργεντινός Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο, ο Πύργος του Ταντίλ, χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθειά του και κυρίως τη συγκλονιστική ιστορία του που θα τον ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του αποτελώντας πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους. Και όχι μόνο αθλητές ή πρωταθλητές.

«Μόνο να φανταστώ μπορώ πόσο δύσκολο ήταν γι’ αυτόν να είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά προσπαθώντας να επιστρέψει στα κορτ. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και θα πρέπει να είναι υπερήφανος για όσα έχει πετύχει» εξομολογήθηκε ο Μάρεϊ (Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη) μερικά λεπτά μετά τον δραματικό τελικό. Οσοι είχαν την τύχη να τον παρακολούθησαν δεν θα ξεχάσουν την ανθρώπινη στιγμή μεταξύ των δύο σταρ, οι οποίοι δείχνοντας σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι από τη σκληρή μάχη αγκαλιάστηκαν για αρκετή ώρα δίνοντας χτυπήματα επιβράβευσης στην πλάτη.

«Αφησα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου στο κορτ. Ημουν απίστευτα κουρασμένος. Το κοινό με κρατούσε όρθιο. Ο Αντι έπαιξε καλύτερα σε κρίσιμες στιγμές και είναι σπουδαίος πρωταθλητής» ομολόγησε ο Ντελ Πότρο, που, πράγματι, κάποιες στιγμές έδειχνε έτοιμος να καταρρεύσει. Τέσσερις φορές ο πανύψηλος (1,98 μ.) τενίστας στηρίχτηκε στη ρακέτα του κοντεύοντας να λιποθυμήσει και άλλη μία κρατήθηκε από το φιλέ.

Τα τέσσερα χειρουργεία, όμως, ένα στον δεξιό καρπό και τρία συνεχόμενα στον αριστερό, έχουν σφυρηλατήσει με τέτοιο τρόπο τον χαρακτήρα του, ώστε πάντα να βρίσκει τη δύναμη να συνεχίζει. Να σκεφτεί κανείς ότι μετά τη νίκη επί του τεράστιου Ρότζερ Φέντερερ και την κατάκτηση του US Open, που του χάρισε το Νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη το 2009, οι απανωτές αποχωρήσεις από διεθνή τουρνουά και οι συνεχείς εγχειρήσεις στον εύθραυστο τένοντα, προκάλεσαν την ελεύθερη πτώση ώς το Νο 1.042, ενώ στο Ρίο αφίχθη ως Νο 141!

«Οταν είδα την κλήρωση που με έφερε αντιμέτωπο με τον Τζόκοβιτς, είπα αυτό ήταν, η παρουσία μου στο Ρίο θα είναι σύντομη και θα επιστρέψω γρήγορα στο σπίτι μου για να απολαύσω ένα ωραίο ψητό! Ε, λοιπόν, δεν μπορώ να περιγράψω το ότι κατέκτησα ένα ασημένιο μετάλλιο για την Αργεντινή» ήταν τα λόγια από καρδιάς του Ντελ Πότρο, ο οποίος όχι μόνο απέκλεισε (με 2-0 σετ) το Νο 1 στον πρώτο γύρο του τουρνουά προκαλώντας το απίστευτο κλάμα του Νόλε μετά το ματς, αλλά ξεπέρασε (με 2-1 σετ) το εμπόδιο του Ράφα Ναδάλ στον ημιτελικό!

Οι γερόλυκοι δεν τα παρατούν!

Με 15 εκατ. δολ. κέρδη από το τένις, αλλά με τόσες ατυχίες ο Ντελ Πότρο έχει δηλώσει πως σκέφτηκε αρκετές φορές να τα παρατήσει, ωστόσο τώρα θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος που δεν το έβαλε κάτω. Οπως ακριβώς και οι συμπατριώτες του γερόλυκοι της Εθνικής Αργεντινής στο μπάσκετ Τζινόμπιλι (39 ετών), Νοτσιόνι (37 ετών) και Σκόλα (36 ετών), οι οποίοι συνεχίζουν να εκπροσωπούν τη χώρα τους δίνοντας τεράστια χαρά στους συμπατριώτες τους χάρη στην ιστορική νίκη (111-107 στη δεύτερη παράταση) επί της Βραζιλίας. Με την πρόκριση στις 8 του ολυμπιακού τουρνουά, οι Γκάουτσος είναι έτοιμοι για όλα και όπως έγραψε στο twitter η χρυσή ολυμπιονίκης στο τζούντο Πάουλα Παρέτο, «Todo es posible!» – ελληνιστί «όλα είναι πιθανά!».