Ο ιός Ζίκα δεν έχει κάνει –ευτυχώς –την εμφάνισή του στο Ρίο, αλλά από χθες ο «ιός» που έχει πλήξει την πόλη που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λέγεται Γιουσέιν Μπολτ!

Φρενίτιδα επικράτησε στο Ολυμπιακό Στάδιο Ζοάο Χαβελάνζ, όπου ο Τζαμαϊκανός μπήκε στο πάνθεον των μυθικών ηρώων της διοργάνωσης.

«Μπολτ, Μπολτ, Μπολτ» φώναζαν ρυθμικά οι περίπου 50.000 θεατές για τον σούπερμαν από την Τζαμάικα.

Μοναδικός αθλητής στην ιστορία με τρίτο χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα (9”81) παραμένοντας εδώ και μια οκταετία ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη.

Τι και αν ξεκίνησε αργά, μετά τα 60 μέτρα έβαλε… έκτη ταχύτητα και εξαφανίστηκε, σαν αστραπή!

«Θρύλος, όχι ακόμα. Μείνετε συντονισμένοι γιατί ο Μπολτ είναι εδώ και έχουμε δύο ακόμα κούρσες. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για θρύλους και να περάσω στην αθανασία» τόνισε ο σουπερστάρ της διοργάνωσης λίγα λεπτά μετά τον νέο του θρίαμβο.

Στη μεικτή ζώνη έπεσε το σύστημα και οι νόμοι καταργήθηκαν. «Απαγορεύονται αυστηρά το βίντεο και οι φωτογραφίες» έγραφαν οι πινακίδες σε όλο τον χώρο, αλλά πρώτα οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές καταπάτησαν τους περιορισμούς και οι έξυπνες συσκευές κινητών τηλεφώνων πήραν φωτιά.

«Μπολτ σε λατρεύω» φώναξε μια εθελόντρια που ήταν επιφορτισμένη να τηρεί την τάξη στη μεικτή ζώνη των δημοσιογράφων αλλά είχε φύγει από το πόστο της. Μια άλλη είχε πάρει τα χρυσά παπούτσια του Μπολτ στα χέρια της και τα περιέφερε σαν λάφυρο, με τους φωτογράφους να την κυνηγούν από πίσω για να απαθανατίσουν τα «εργαλεία» του κορυφαίου σπρίντερ όλων των εποχών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων (παλαιότεροι συνάδελφοι μας επιβεβαίωσαν ότι κάτι ανάλογο δεν είχαν δει ούτε καν με την Dream Team του 1992 στη Βαρκελώνη) που η πλειονότητα των δημοσιογράφων ακόμα και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχαν πρώτο στόχο να βγάλουν μια selfie και όχι να πάρουν τις πρώτες δηλώσεις!

Τον Μπολτ πολιορκούσαν κάθε 3-4 μέτρα γκρουπ εκπροσώπων του Τύπου, που με πρόφαση 1-2 δηλώσεις κυνηγούσαν τη φωτογραφία μαζί του!

Στο κέντρο Τύπου, πολλοί συνάδελφοι που δεν είχαν πάει στη μεικτή ζώνη φωτογραφίζονταν μπροστά στην τηλεόραση (όπου πίσω εικονιζόταν ο Μπολτ) κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με την αστραπή, σήμα κατατεθέν του Τζαμαϊκανού, ο οποίος έδινε το δικό του ρεσιτάλ στη συνέντευξη Τύπου.

ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. «Ξέρω ότι ο Μάικλ Τζόρνταν ασχολήθηκε με το μπέιζμπολ όταν σταμάτησε το μπάσκετ. Εγώ αλήθεια δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιο σπορ θα κάνω. Θα μείνω πάντως στον αθλητισμό» είπε και πείραζε συνέχεια δίπλα του τον νεαρό (21 ετών) Καναδό Ντε Γκράσε, κάτοχο του χάλκινου μεταλλίου.

«Μικρέ, για σένα είναι η ζωή, το αίμα σου βράζει και μπράβο για την επίδοση. Εμείς γεράσαμε πια» έλεγε με τον Καναδό να τον κοιτάει με ανοιχτό το στόμα νιώθοντας δέος που ήταν δίπλα σε αυτόν τον μύθο.

Ο Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος έγινε ο γηραιότερος σπρίντερ που ανεβαίνει στο βάθρο (ασημένιο) των νικητών των 100 μέτρων ξεπερνώντας τον Λίντφορντ Κρίστι, μπήκε καθυστερημένος. Μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε αμοιβαίος σεβασμός και δεν έγιναν αστεία.

Οι φίλοι του οι Τζαμαϊκανοί είχαν δημιουργήσει τη δική τους κερκίδα μαζί με τους δικούς του και εκεί έτρεξε αμέσως μετά τον θρίαμβό του. Κρατώντας μια τεράστια μασκότ των Αγώνων έγινε ένα μαζί τους.

«Είναι μοναδικό το συναίσθημα να ξέρεις ότι χαρίζεις τόση χαρά στους ανθρώπους αυτής της πανέμορφης χώρας, της Τζαμάικα. Είμαι περήφανος για αυτούς, όπως και αυτοί πιστεύω για μένα» λέει ο Μπολτ, σχεδόν δακρυσμένος.

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Η αυτοβιογραφία του είχε κυκλοφορήσει πριν από λίγα χρόνια, αλλά πλέον έχει να προσθέσει και το Ρίο, όπως και στην ταινία με τη ζωή του που είναι προ των πυλών. Ηδη υπάρχουν ακόμα δύο κεφάλαια, τα 200 μέτρα και η σκυταλοδρομία 4×100, με τον στόχο του να είναι να αποχωρήσει με εννέα χρυσά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ο Γκάτλιν αποδοκιμάστηκε έντονα, λες και το έχει η μοίρα του, αφού τα είχε ακούσει και στην Αθήνα το 2004 (όπως και όλοι οι Αμερικανοί στην κούρσα των 100 μέτρων με τον κόσμο να αντιδρά έτσι στην απουσία του Κώστα Κεντέρη).

Ο Αμερικανός πάντως έχει διχάσει αθλητές από την ίδια του τη χώρα εδώ στους Ολυμπιακούς που ήταν κάθετοι λέγοντας ότι με δύο κρούσματα ντόπινγκ έπρεπε να είχε αποσυρθεί υποχρεωτικά εδώ και χρόνια από τα κουλουάρ.

«Πού να νικήσεις αυτό το τσιτάχ»

«Φίλε είμαι ο γηραιότερος στην κούρσα και είμαι στα μετάλλια, αυτό είναι σπουδαίο. Ο Μπολτ έκανε τρομερό φίνις» τόνισε ο Γκάτλιν την ίδια περίπου ώρα που ο μεγάλος άσος του ΝΒΑ ΛεΜπρον Τζέιμς έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Πού να νικήσεις αυτό το τσιτάχ. Είναι απίστευτος».

Παραλίγο ατύχημα

Δημοσιογράφος από το Πακιστάν προσπάθησε να ανέβει στα κάγκελα που χωρίζουν τους αθλητές από τους δημοσιογράφους για να πάρει καλύτερη θέση και κόντεψε να γκρεμιστεί