Μπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ και ο Μο Φάρα (που παρά την πτώση του κατάφερε και πάλι να θριαμβεύσει στα 10.000 μ.) να είναι τα δύο μεγάλα ονόματα του στίβου εδώ στο Ρίο, αλλά δίπλα τους μπήκε και το όνομα του απίθανου Νοτιοαφρικανού Γουέιντ βαν Νίεκερκ. Ο τελευταίος κατέρριψε ένα μυθικό παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον από το 1999 (43”18), κατακτώντας πανηγυρικά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με 43”03!

Ενα παιδί για το οποίο, όταν ήρθε στη ζωή παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992, η μητέρα του Οντέσα Σβαρτς δεν φανταζόταν την ολυμπιακή καριέρα του αλλά αν θα επιβίωνε. Γεννήθηκε πρόωρα στις 29 εβδομάδες και ζύγιζε μόλις ένα κιλό ο μικρός Γουέιντ, που όμως από τότε αποδείχτηκε μαχητής. Το χρωστούσε άλλωστε στη μητέρα του, η οποία έχοντας ζήσει το πιο σκληρό πρόσωπο του απαρχάιντ στη Νότια Αφρική, αν και είχε το εθνικό ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα, ποτέ δεν της επέτρεψαν να λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες και να κάνει και το όνειρό της πραγματικότητα να φτάσει μέχρι τους Ολυμπιακούς. Ισως να το είχε καταφέρει εάν υπήρχε όπως τώρα δημοκρατία στη χώρα.

Ομως ο νεαρός Νοτιοαφρικανός χρωστάει πολλά και σε μια ακόμα γυναίκα. Στην 74χρονη γιαγιά του Αννα Μπόθα, η οποία είχε αναλάβει την προπόνησή του!

Παλιότερη σπρίντερ και άλτρια (πέρυσι μάλιστα ήταν η προπονήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Αφρικής) η Αννα Μπόθα έχει πάθος με τον στίβο. Η ηλικία της δεν ήταν εμπόδιο να προτείνει το 2012 στους γονείς του Γουέιντ να τον αναλάβει, όπως κι έγινε.

«Δεν θα έλεγα ότι φοβάμαι, αλλά έχω μεγάλη ευθύνη για να φτάσω αυτόν τον αθλητή σε σημείο να δείξει σε όλους τις τεράστιες δυνατότητές του», ήταν το πιστεύω της και ήδη τον βελτίωσε θεαματικά ξεπερνώντας το πρώτο κομμάτι όπου είχε πολλούς τραυματισμούς. «Εγώ έκλεψα μόνο ιδέες από προπονήσεις που έχω δει με τα μάτια μου. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθώ να φέρω κάτι καινούργιο στην προπόνηση. Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουν οι αθλητές την προπόνηση. Ποτέ δεν είσαι πολύ γέρος για να μάθεις πράγματα, ειδικά στον κλασικό αθλητισμό» λέει η σούπερ γιαγιά και καμαρώνει δίπλα σε έναν αθλητή της που θα μπορούσε να είναι και εγγονός της.