Μπορεί ο μεγάλος Μάικλ Φελπς να έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του με χρυσό (στα 4×100 μεικτή ομαδική) αλλά στο τελευταίο του ατομικό αγώνισμα στα 100 πεταλούδα ηττήθηκε από τον απίθανο 21χρονο Τζόζεφ Σκούλινγκ από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος τον είχε ίνδαλμα και πόστερ στο δωμάτιό του πριν από λίγα χρόνια!

Ο Φελπς και τα άλλα δύο φαβορί της κούρσας, ο Ούγγρος Τσεχ και ο Νοτιοαφρικανός Λε Κλος, έπεσαν μαζί στον τερματισμό, αλλά δεύτεροι (πρώτη φορά στην ιστορία μοιράστηκε μετάλλιο σε τρεις αθλητές!).

Ετσι με 5 χρυσά και 1 ασημένιο θα αποχωρήσει ο Αμερικανός από το Ρίο, ο οποίος αποκάλυψε ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις βγήκε από την πισίνα στον τελευταίο του αγώνα (χρυσό με την ομάδα των 4×100 μεικτή). «Μα να αλλάξω πάνα στον Μπρούμερ! Ηταν ένα απίστευτο συναίσθημα και αυτά θέλω να ζήσω από εδώ και πέρα με τη Νικόλ (η σύντροφός του) και τον Μπρούμερ (ο τριών μηνών γιος του). Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω» είπε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του ο Φελπς, ο οποίος αποκάλυψε: «Κάποια μέρα θα δείξω στον γιο μου τα μετάλλιά μου, τα οποία για ασφάλεια τα έχω κρυμμένα κάπου που μόνο δύο-τρεις άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν.

Θέλω πλέον να τον μάθω κολύμπι και να περάσω στιγμές μαζί τους, αλλά και με τους ανθρώπους μου, στη γενέτειρά μου. Να κάνω απλά καθημερινά πράγματα που στερήθηκα εδώ και χρόνια» τόνισε η Σφαίρα της Βαλτιμόρης, που έγραψε τη δική του χρυσή ιστορία στο πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα ξεπεράσει ποτέ κάποιος το ρεκόρ του; «Δεν ξέρω, μπορεί. Απλώς δεν μπορώ να σας πω το πότε. Εμένα πάντως δεν θα με ξαναδείτε στις πισίνες ως κολυμβητή» είπε ορθά κοφτά ο κορυφαίος όλων των εποχών Μάικλ Φελπς.

ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ. Μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τουλάχιστον 137 χώρες στην ιστορία της διοργάνωσης έχουν πάρει τουλάχιστον ένα μετάλλιο από το 1896 έως και σήμερα.

Σε αυτή τη μεγάλη λίστα, εάν κάποιος προσπαθήσει να τοποθετήσει τον Μάικλ Φελπς ατομικά, θα δει ότι βρίσκεται στην 39η θέση (!) ξεπερνώντας σχεδόν 100 χώρες.

Ο κορυφαίος ολυμπιονίκης όλων των εποχών, όχι μόνο στην κολύμβηση, έκλεισε μια σπουδαία καριέρα εδώ στη Βραζιλία φτάνοντας στον τελικό απολογισμό του, τα 28 μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 είναι χρυσά.