Οταν υψώθηκαν οι πρώτες σημαίες των τζιχαντιστών οι αναλυτές επισήμαναν αμέσως τη διαφορά ανάμεσα στην «παλιά» Αλ Κάιντα και το «νέο» ISIS. Η πρώτη ήταν ένα χαλαρό δίκτυο με ημιανεξάρτητους πυρήνες. Ενώ το δεύτερο φιλοδοξούσε να αποκτήσει εδάφη με υποδομές, διοίκηση, φορολογικό σύστημα και δίκαιο βασισμένο στη σαρία. Αλλά εάν σε αυτά τα δύο χρόνια το λεγόμενο χαλιφάτο φαινόταν να πετυχαίνει σχεδόν ανενόχλητο τον σκοπό του, σήμερα αρχίζει να εμφανίζει σημάδια κάμψης. Τόσο στο Ιράκ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις επανακτούν εδάφη με την υποστήριξη των Αμερικανών, όσο και στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ προελαύνουν με τη βοήθεια των Ρώσων, οι τζιχαντιστές δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Οι πόλεις απελευθερώνονται η μία μετά την άλλη, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει ήδη το ένα τέταρτο των πετρελαιοπηγών που ήλεγχε.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη Μοσούλη. Στην πόλη του Ιράκ που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών κατευθύνονται δυνάμεις των Κούρδων. Αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα βγάλουν οι ίδιοι πρώτοι το φίδι από την τρύπα αφού η Μοσούλη δεν βρίσκεται από τη μέσα μεριά των παραδοσιακών συνόρων του Κουρδιστάν. Την επιχείρηση θα αναλάβουν επομένως ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους. Αλλά αντίθετα από το Χαλέπι, δεν προβλέπονται βομβαρδισμοί από αέρος: τους καθιστούν απαγορευτικούς το ένα εκατομμύριο και πλέον των αμάχων που ζουν στην κατειλημμένη πόλη.

Η επιχείρηση εκτιμάται ότι θα αρχίσει στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου και με τη μέγιστη δυνατή προσοχή αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι τζιχαντιστές θα σπείρουν την πόλη και τα περίχωρά της με χιλιάδες νάρκες και άλλες παγίδες σε περίπτωση που αρχίσουν να αποχωρούν. Το πιθανότερο είναι ότι πριν από τη Μοσούλη οι ιρακινές δυνάμεις θα θέσουν στο στόχαστρό τους το Ταλ Αφάρ. Ολες οι άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονται και πάλι υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης: η Μπακούμπα ανακτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, το Τικρίτ τον Μάρτιο του 2015, το Ραμαντί τον περασμένο Ιανουάριο έπειτα από μήνες συγκρούσεων, το Αμπού Γράιμπ τον Φεβρουάριο, τη Φαλούτζα μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Από την άλλη πλευρά, στους τζιχαντιστές δεν έχουν απομείνει παρά μόνο μερικές δευτερεύουσες πόλεις κατά μήκος του Ευφράτη.

Στη Συρία, πάλι, το ISIS προσπαθεί να κρατήσει ανοικτό τον διάδρομο προς την Τουρκία ώστε να εξασφαλίσει όχι μόνο τον ανεφοδιασμό του αλλά και μια οδό διαφυγής. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, ωστόσο, ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την κατοχή ακόμη και της Ράκα, της άτυπης πρωτεύουσάς τους.