«Ο αδελφός μου, χρόνια καπετάνιος, ήταν στη γέφυρα της λάντζας. Το ταχύπλοο με μεγάλη ταχύτητα, όπως μου είπαν, εμβόλισε το σκάφος. Επεσε με τόση δύναμη πάνω και το καβάλησε. Το καΐκι διαλύθηκε και ο αδελφός μου σκοτώθηκε στη γέφυρα από χτύπημα στο κεφάλι. Ολα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Για όσα προηγήθηκαν μου είπαν ότι άκουσαν ότι ο αδελφός μου κορνάρισε. Δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε άλλο».

Με σπασμένη φωνή λίγες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση ο Μιλτιάδης Τρίμης, αδελφός του 58χρονου καπετάνιου, ενός εκ των τεσσάρων θυμάτων, προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του και να μάθει τι συνέβη, τις συνθήκες της ναυτικής τραγωδίας της Αίγινας.

Πατέρας δύο παιδιών, ο 58χρονος καπετάνιος της μοιραίας λάντζας δούλευε χρόνια ναυτικός. Τα τελευταία χρόνια απέκτησε τη λάντζα και έκανε το δρομολόγιο από την περιοχή της Πέρδικας προς τη νησίδα Μονή μεταφέροντας παραθεριστές για να κάνουν το μπάνιο τους. Το καΐκι, όπως μας εξηγεί ο αδελφός του, πήγαινε πάντα με πολύ χαμηλή ταχύτητα, το πολύ τέσσερα μίλια, ώστε να απολαύσουν οι παραθεριστές τη διαδρομή. «Δεν είχε κανέναν λόγο να αναπτύσσει ταχύτητα. Το μοιραίο μεσημέρι μετέφερε παραθεριστές στο νησί, όταν ξαφνικά έπεσε πάνω στη λάντζα το ταχύπλοο. Θα πρέπει να έπεσε πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Η λάντζα του αδελφού μου έχει ύψος. Αν έπεφτε σε άλλο χαμηλό καΐκι θα σκότωνε πολύ κόσμο».

Η θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αίγινας, στο μικρό πέρασμα όπου διαδραματίστηκε η ναυτική τραγωδία, γέμισε συντρίμμια από το καΐκι «Αντωνία». Τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις πέντε χρόνων, βρήκαν τραγικό θάνατο. Δεκαέξι επιβάτες τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων σοβαρότερα μια 29χρονη αλλοδαπή γυναίκα με μερικό ακρωτηριασμό της αριστερής κνήμης και ένας 16χρονος.

Συνολικά από τα συντρίμμια του καϊκιού ανασύρθηκαν είκοσι επιβάτες που πέρασαν στιγμές αγωνίας στη θάλασσα μέχρι τη διάσωση – ανάσυρσή τους. Η επιχείρηση διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή υπάρχουν φόβοι για αγνοουμένους καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο αριθμός των παραθεριστών που επέβαιναν στη λάντζα.

Στο ταχύπλοο το οποίο έπεσε πάνω στη λάντζα βρίσκονταν ο κυβερνήτης, ο οποίος συνελήφθη, καθώς και τρεις ακόμα επιβάτες εκ των οποίων, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ουδείς τραυματίσθηκε. Ολοι έχουν μεταφερθεί στην αρμόδια Λιμενική Αρχή προκειμένου να δώσουν κατάθεση για την τραγωδία.

Δραµατικές µαρτυρίες

Στα συντρίμμια του καϊκιού εκτυλίχθηκε σύμφωνα με μαρτυρίες η τραγωδία μιας οικογένειας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ο 44χρονος πατέρας του που βρήκε τον θάνατο στην αγωνιώδη προσπάθεια να σώσει το παιδί του.

Η οικογένεια –ο πατέρας, το κοριτσάκι και η ρωσίδα μητέρα –είχε πάει στην Αίγινα για διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία. Από τη σφοδρή σύγκρουση το κορμάκι του κοριτσιού εκτινάχθηκε. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να σώσει το παιδί του ο πατέρας πήδηξε στη θάλασσα και παρασύρθηκε μαζί του στον θάνατο.

Στον βυθό, σε βάθος τουλάχιστον 20 μέτρων, ύστερα από ώρα εντοπίστηκε παγιδευμένο το τέταρτο θύμα της τραγωδίας και ανασύρθηκε από βατραχανθρώπους του Λιμενικού.

Οσο περνούν οι ώρες και πληθαίνουν οι αφηγήσεις των επιβατών που βίωσαν τη δραματική εμπειρία συμπληρώνονται με νέα στοιχεία τα κομμάτια της τραγωδίας.

Οι περισσότεροι μάρτυρες, επιβάτες της μοιραίας βάρκας, αναφέρουν ότι το ταχύπλοο ερχόταν με ταχύτητα, «με τη μούρη όρθια» και εμβόλισε το καΐκι. Για λίγα μέτρα σώθηκε ένας από τους επιβάτες ο οποίος βρισκόταν στη γέφυρα. Λίγο πριν από τη σύγκρουση, όπως περιγράφει, άλλαξε θέση και αυτό του έσωσε τη ζωή. Πρόλαβε μαζί με την κόρη του και έπεσαν στη θάλασσα. Η μικρή γαντζώθηκε πάνω του και κατάφεραν να σωθούν. Αλλοι επιβάτες, αν και τραυματισμένοι, πέρασαν ακόμα και είκοσι λεπτά μέσα στη θάλασσα ώσπου να έρθει η σωτήρία.

Το χρονικό της αγωνίας

Ηταν λίγο πριν από το μεσημέρι όταν ο 58χρονος καπετάνιος της λάντζας όπως συνήθιζε τους καλοκαιρινούς μήνες επιβίβασε στο σκάφος από την περιοχή Πέρδικα παραθεριστές για να τους μεταφέρει στο νησάκι. Μια απόσταση λιγότερο από ένα μίλι, σε μια θαλάσσια περιοχή που θυμίζει κανάλι. Οι καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν πολύ καλές και σχεδόν δεν υπήρχε κυματισμός.

Ολα ανατράπηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Η λάντζα βρισκόταν στο μέσον του δρομολογίου όταν αιφνιδιαστικά εμβολίσθηκε από το ταχύπλοο, κόπηκε στα δύο και βυθίστηκε. Το ταχύπλοο έχει μήκος περίπου οκτώ μέτρα, διαθέτει καμπίνα και ισχυρές μηχανές και από τη σύγκρουση έχει υποστεί ζημιές στην πλώρη.

Ακολούθησαν στιγμές πανικού και οι επιβάτες της λάντζας βρέθηκαν στη θάλασσα παλεύοντας για τη ζωή τους.

Στο νησί σήμανε συναγερμός από το πρωτόγνωρο ναυάγιο στο συγκεκριμένο θαλάσσιο σημείο και όσοι μπορούσαν έσπευσαν να βοηθήσουν στη διάσωση. Τις πρώτες κρίσιμες στιγμές παραπλέοντα σκάφη προσέγγισαν το σημείο για τη διάσωση ανθρώπων.

«Ξαφνικά είδαμε το καΐκι να έχει διαλυθεί» δήλωσε στο Mega ο Δημήτρης Λώλης. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε μπροστά του καθώς περίμενε με άλλους παραθεριστές για να πάνε και αυτοί στο νησάκι. «Η εικόνα ήταν τραγική. Αλλοι ήταν μέσα στη θάλασσα, άλλοι κολυμπούσαν και άλλοι πρέπει να είχαν πνιγεί. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και πετάξαμε σωσίβια. Οσοι είχαν τις αισθήσεις τους προσπαθούσαν να κολυμπήσουν. Σε άλλους που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους κάναμε μαλάξεις».

Τόσο ο Δημήτρης Λώλης όσο και άλλοι μάρτυρες την κρίσιμη αυτή στιγμή περιγράφουν ότι δεν είδαν το ταχύπλοο.

Συγκλονισμένος είναι και ο δήμαρχος της Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έτρεξε να προσφέρει βοήθεια. «Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι έγινε τέτοιο τραγικό ατύχημα ειδικά σε αυτό το σημείο. Δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Δεν ξέρω σε τι κατηγορία να το κατατάξω. Είναι τραγικό και αδιανόητο αυτό που συνέβη και μας έχει συγκλονίσει».

Αμεση ήταν και η κινητοποίηση του Λιμενικού μόλις ενημερώθηκε για την τραγωδία. Η κινητοποίηση στην επιχείρηση διάσωσης ήταν μεγάλη και έσπευσαν πλωτά περιπολικά, ελικόπτερα, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Λόγω της σοβαρότητας του τραγικού περιστατικού, ο υπουργός Θοδωρής Δρίτσας αποφάσισε να πάει ο ίδιος στην Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Λιμενική Αρχή Αίγινας και γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για την απόδοση ευθυνών. Το σημείο όπου επικεντρώνονται οι έρευνες είναι να επιβεβαιωθεί η ταχύτητα του ταχύπλοου και γιατί ο χειριστής του δεν αντιλήφθηκε τη λάντζα ώστε να κάνει ελιγμούς και να αντιδράσει.

Από το Κέντρο Υγείας όπου αρχικά μεταφέρθηκαν όλοι οι τραυματίες, οι πέντε σοβαρότερα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας.