Οι γυναίκες που παραμένουν παχύσαρκες επί περισσότερο από μία δεκαετία διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 74.000 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερα χρόνια ήσαν παχύσαρκες, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν οποιονδήποτε από τους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι καρκίνοι αυτοί είναι ο μετεμμηνοπαυσικός του μαστού, του ενδομητρίου, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου (κολοορθικός καρκίνος), του νεφρού, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστεως.

Ανά δεκαετία ύπαρξης των πολλών περιττών κιλών, ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας μορφής από αυτούς τους καρκίνους αυξάνεται κατά 7%, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLOS Medicine».

Ωστόσο ειδικά όσον αφορά τον μετεμμηνοπαυσικό καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του ενδομητρίου, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά μέσον όρο 5% και 17% κάθεδεκαετία που περνάει χωρίς να αδυνατίσουν.

Και όσο πιο παχιά είναι η γυναίκα, τόσο το χειρότερο: σε όσες πάσχουν από 2ου ή υψηλότερου βαθμού παχυσαρκία, δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 35, ο κίνδυνος αυξάνεται ανά δεκαετία κατά 8% για τον καρκίνο του μαστού και κατά 37% για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

«Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος τροφοδοτείται από την παχυσαρκία και επειδή είναι πολύ δύσκολο να χάσει κάποιος τα περιττά του κιλά, οι νέες γυναίκες πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην παχύνουν ποτέ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μελίνα Άρνολντ, από τον Τομέα Επιτήρησης του Καρκίνου της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως γράφουν η δρ Άρνολντ και οι συνεργάτες της, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 73.913 εθελόντριες ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι 6.301 εκ των οποίων εκδήλωσαν κάποιο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία καρκίνο στη διάρκεια 12,7 ετών παρακολούθησης.

Περίπου τα δύο τρίτα των εθελοντριών ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα έτη που ήσαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες οι γυναίκες και ο βαθμός της παχυσαρκίας τους έπαιζαν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου, επομένως η πρόληψη της παχυσαρκίας αλλά και η καταπολέμησή της μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν εν πολλοίς και για τους άνδρες, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις μορφές καρκίνου που σχετίζονται με την ανδρική παχυσαρκία.