Η υγιεινή ζωή μπορεί να αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 18 ολόκληρα χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αντιθέτως, η ακολούθηση έστω και λίγων κακών συνηθειών έχει ως συνέπεια απώλεια πολλών ετών ζωής.

Όπως έδειξε η μελέτη, τέσσερις μόνο κακές συνήθειες κόβουν 6 χρόνια από τη ζωή, ενώ πολλά άλλα χάνονται εξαιτίας παραγόντων όπως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η διαβίωση σε υποβαθμισμένες περιοχές και τα χρόνια νοσήματα που προκαλούνται από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Οι τέσσερις συνήθειες είναι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και το πολύ αλκοόλ, που πιθανώς ευθύνονται για το 50% των θανάτων κάθε χρόνο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS Medicine».

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 77.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους Καναδούς, οι 6.142 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια 8 ετών παρακολούθησης.

Με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου που ανέπτυξαν, οι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο του Νοσοκομείου της Οτάβα, στον Καναδά, υπολόγισαν ότι το 26% των θανάτων οφείλονταν στο κάπνισμα, το 24% στην καθιστική ζωή, το 12% στην κακή διατροφή και το 0,4% στην κατάχρηση αλκοόλ.

Το κάπνισμα ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός των ανδρών, στους οποίους βρέθηκε να κοστίζει 3 χρόνια ζωής. Στις γυναίκες ο μεγαλύτερος εχθρός ήταν η καθιστική ζωή που διαπιστώθηκε ότι κοστίζει επίσης 3 χρόνια ζωής. Συνολικά, το κάπνισμα από μόνο του σχετίσθηκε με το 32-39% της διαφοράς στην επιβίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

Επιπλέον, το προσδόκιμο επιβιώσεως σε άνδρες και γυναίκες που κάπνιζαν, έτρωγαν ανθυγιεινά, έκαναν καθιστική ζωή και έπιναν πολύ ήταν μειωμένο κατά 6 χρόνια.

Αντιθέτως, στους εθελοντές που τηρούσαν όλες τις ισχύουσες συστάσεις για υγιεινή διαβίωση ήταν αυξημένο κατά 17,9 χρόνια (μέσο προσδόκιμο 88,2 έτη έναντι 70,3 ετών).