Την επιχείρηση «αισιοδοξία» που θα κορυφωθεί στο βήμα της ΔΕΘ, με στόχο να μεταβάλει το πολιτικό κλίμα του φθινοπώρου, άρχισε να βάζει σε εφαρμογή ο Αλέξης Τσίπρας, ξορκίζοντας παράλληλα την εκλογολογία που είχε φουντώσει στο αυγουστιάτικο σκηνικό. Η κυβέρνηση θα κινηθεί το προσεχές διάστημα σε πανηγυρικούς τόνους για την πορεία της οικονομίας, προκειμένου να αντιστρέψει τους δείκτες απαισιοδοξίας, όπως διαφαίνεται από τα χθεσινά μηνύματα του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Κομμένο Αρτας όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή 317 κατοίκων της περιοχής από το ναζιστικό καθεστώς, στις 16 Αυγούστου 1943. Ως προπομπός, άλλωστε, είχαν προηγηθεί οι θριαμβολογίες του Πρωθυπουργού με αφορμή θετικό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είχε διπλή στόχευση, καθώς ταυτόχρονα επιχειρήθηκε να μπει φρένο και στα εκλογικά σενάρια, τα οποία είχαν αρχίσει να κυριαρχούν στα πολιτικά γραφεία και να αποσυντονίζουν τον κρατικό μηχανισμό. Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε με δηκτικό ύφος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: «Τα ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Οποιος τις ζητάει δε, δυο φορές ανόητος…» σχολίασε –υποδεικνύοντας ως υπεύθυνους για την εκλογολογία πρόσωπα εκτός του κυβερνητικού κύκλου.

Η στοχοποίηση της ΝΔ για τη διακίνηση των εκλογικών σεναρίων είναι σταθερή από την περασμένη άνοιξη, αλλά χθες ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναγνώριζαν και κυβερνητικοί παράγοντες, άφησε εκτεθειμένο και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είχε τροφοδοτήσει την εκλογολογία μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, προεξοφλώντας πρόωρες κάλπες εντός του Οκτωβρίου και μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο του 2017 με τον νέο αναλογικό εκλογικό νόμο (χωρίς το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα). Οι ίδιες πηγές, συνδυάζοντας την ιδιαίτερα αιχμηρή αντίδραση του Πρωθυπουργού με την επεισοδιακή εξέλιξη της παρουσίας του Βασίλη Λεβέντη στην Τήνο, λόγω του αποκλεισμού του από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, δεν απέκλειαν Τσίπρας – Λεβέντης να επανέρχονται σε φάση αποστασιοποίησης, στον απόηχο μιας καταγεγραμμένης δυσαρέσκειας από την πλευρά του Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξορκίζει συντονισμένα τα εκλογικά σενάρια, καθώς ερωτήματα για την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα μας είχαν αρχίσει να καταγράφονται και εκτός συνόρων. Με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε ΜΜΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος για την πρωθυπουργική παρέμβαση, χαρακτηρίζοντας «γραφική» την κατάσταση. «Η ΝΔ επαναλαμβάνει την ανευθυνότητα της προηγούμενης αξιολόγησης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αναρριχηθεί στην εξουσία. Χωρίς πολιτικό λόγο ουσίας, χωρίς προτάσεις, χωρίς καν αντίληψη της πραγματικότητας» σχολίασε από την πλευρά της, μεταθέτοντας τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών στο 2019.

Ενα θετικό κλίμα για την οικονομία, με συνεχείς διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση του υφεσιακού κύκλου, θα επιδιώξει να μεταφέρει ο Πρωθυπουργός και με τις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας την προσεχή εβδομάδα στο Παρίσι (25 Αυγούστου), αλλά και κατά τη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου που προγραμματίζεται για τις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να διαμορφωθεί ένα συμμαχικό τόξο ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης από εταίρους και πιστωτές, αλλά μέσα από αυτές τις κινήσεις αποβλέπει πρωτίστως να ελέγξει το εσωτερικό πολιτικό κλίμα και, συνακόλουθα, να τονώσει την εικόνα της κυβέρνησης την ώρα που οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις θα καταγράφουν τις πολιτικές μεταβολές από το νέο κύμα φοροεπιβαρύνσεων. Οι δύο σύνοδοι, μαζί με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και στο Προσφυγικό, θα αποτελέσουν το αντικείμενο των πρώτων συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του.

«ΠΑΝΙΚΟΣ». Τα κυβερνητικά ξόρκια στην εκλογολογία, πάντως, δεν πείθουν τη ΝΔ –αντιθέτως, από το γαλάζιο επιτελείο τονίζουν ότι τα εκλογικά σενάρια αναφύονται και συντηρούνται λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση. Η χθεσινές λοιδορίες του Πρωθυπουργού αποδίδονται περισσότερο στον «κυβερνητικό πανικό» και στην «έλλειψη ψυχραιμίας», επειδή το εκλογικό κλίμα διαχέεται πλέον και εκτός συνόρων, συσπειρώνοντας παράλληλα και την αξιωματική αντιπολίτευση. «Με ύβρεις δεν ξορκίζονται οι εξελίξεις. Δεν αλλάζει η επώδυνη πραγματικότητα, που η ίδια η κυβέρνηση έχει προκαλέσει με τη φορολογική σφαγή, την περικοπή συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Δεν αντιμετωπίζονται τα αδιέξοδα που συσσώρευσαν οι πολιτικές της στην Υγεία, την Παιδεία, την καθημερινότητα κάθε πολίτη. Η μόνη συνέπεια της κυβέρνησης είναι η ασυνέπειά της. Γι’ αυτό καμία προπαγάνδα, κανένας εντυπωσιασμός δεν μπορεί να αποτρέψει τη ραγδαία κατάρρευση της απήχησής της στην κοινωνία» ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο γαλάζιος εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος.