Εσωτερική κατανάλωση ή πίεση προς Γερμανία; Απ’ το Κομμένο Αρτας ο Πρωθυπουργός χτες συνέχισε πάντως το αντιγερμανικό ροκ, όπως το ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα έκανε ολική επαναφορά και έθεσε εκ νέου το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου εγείροντας ερωτήματα για τον χρόνο που επέλεξε.

Πριν μερικές μέρες –θυμίζω –ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε αφορμή τα 63 χρόνια που συμπληρώθηκαν απ’ τη Συμφωνία του Λονδίνου και την απομείωση του γερμανικού χρέους, θέτοντας το αίτημα της ελάφρυνσης του δικού μας.

Τώρα η αφορμή για το νέο του αφήγημα ήταν μια φριχτή σελίδα της νεότερης Ιστορίας.

Ηταν 16 Αυγούστου του 1943 όταν τα στρατεύματα της Βέρμαχτ ισοπέδωσαν το μαρτυρικό χωριό Κομμένο στην Αρτα και δολοφόνησαν 317 κατοίκους, ανάμεσά τους και όλους τους παρευρισκόμενους σε έναν γάμο!

Ηθικό και πολιτικό χρέος

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της. Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών. Και αυτό το ηθικό, πρωτίστως, και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος ιστορικό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Και αυτό τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Τσίπρας απ’ το Κομμένο μιλώντας στις εκδηλώσεις μνήμης.

«Το ιστορικό μας χρέος για τη διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε ούτε να συμψηφίσουμε, αλλά ούτε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς».

Και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του: «Για τη διεκδίκηση, φίλες και φίλοι, των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, η Ελλάδα, η χώρα μας, για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Με πρωτοβουλία και συντονισμό της όλης προσπάθειας από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει βγάλει πόρισμα που μας δείχνει τον δρόμο και αυτό τον δρόμο θα τον σεβαστούμε και θα τον ακολουθήσουμε».

Να θυμίσω πως η εν λόγω Επιτροπή της Βουλής συγκροτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 ενώ το συνολικό ύψος των αξιώσεων της χώρας μας από την Γερμανία είναι 400 δισ. ευρώ και για τους δύο πολέμους. Να θυμίσω επίσης πως έχει προηγηθεί ο επίμονος αγώνας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου, του αείμνηστου δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη και άλλων.

Βέλη εξ αριστερών

Βεβαίως, η όλη κίνηση Τσίπρα δεν θα έμεινε ασχολίαστη εξ αριστερών. Το ΚΚΕ έριξε αμέσως τα βέλη του: «Με ένα νέο “θα” αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που γίνονται στο Κομμένο Αρτας για τους 317 Ελληνες που σφαγιάστηκαν από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα την 16η Αυγούστου του 1943. Αν και επί ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έγινε καμία επίσημη ενέργεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων» είπε μεταξύ άλλων ο Περισσός με νόημα.