Πολύ φιλόδοξο τον είδα τον Γιώργο Πιτσιλή στη συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps». Θέλει, λέει, να δημιουργηθεί «κουλτούρα φόρου» στην Ελλάδα εννοώντας προφανώς ότι κάποτε θα πρέπει ως Ελληνες να αντιληφθούμε ότι πρέπει να πληρώνουμε τους φόρους μας.

Πολύ φοβάμαι κύριε γενικέ γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ότι όσο οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να βάζουν φόρους σε λεφτά που δεν υπάρχουν, οι επιθυμίες σας θα παραμείνουν ευσεβείς πόθοι.

Οσο για την προτροπή Πιτσιλή προς τους τουρίστες να ζητούν αποδείξεις όταν έρχονται στη χώρα μας, την αφήνω χωρίς σχόλιο.

Γιατί ο ΕΝΦΙΑ καθυστερεί

Μπορεί και να καθυστερήσει λίγο, έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το σχέδιο σταδιακής ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxis από αύριο, Πέμπτη.

Επικαλούνταν δε διαδικαστικά θέματα και χρονοβόρες διαδικασίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαδικασίες ανάρτησης να ξεκινήσουν την Πέμπτη αλλά να ολοκληρωθούν προς τα τέλη του μήνα.

Ελπίζω η αιτία να είναι όντως διαδικαστική και να μην τους έχουν βγει τίποτα καινούργια φασούλια με λάθη στα εκκαθαριστικά και φόρους-μαμούθ. Ούτως ή άλλως, όσο αργότερα πάρουμε την κρυάδα, τόσο καλύτερα.

Το μεγάλο πρόβλημα του υπουργείου πάντως είναι το εκκαθαριστικό να γράφει βεβαίωση του φόρου εντός Αυγούστου, διότι εάν πάει για Σεπτέμβριο η βεβαίωση, η πρώτη δόση με βάση τον νόμο πάει για τον Οκτώβριο. Και τότε, χαιρέτα μου τις πέντε δόσεις.