Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε χθες στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντάς τον «δημαγωγό». Αφορμή στάθηκαν τα όσα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος προχθές από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο όπου παρέστη στους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Πρόεδρος, θυμίζω, έστειλε ένα διπλό μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι «δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία» των Ποντίων και «θ’ αγωνιζόμαστε ώς την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή, ώς τη γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία».

Ο πρώτος πολίτης της χώρας χαρακτήρισε παράλληλα ως «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επετράπη η τέλεση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Η αντίδραση των Τούρκων ήταν άμεση και –επιτρέψτε μου την έκφραση –υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Οι γείτονες τον κατηγόρησαν πως οι δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων «συνιστούν δημαγωγία που απέχει από την καλή πρόθεση και την ευθύνη ενός κρατικού αξιωματούχου». Πήγαν μάλιστα κι ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε ο Παυλόπουλος για την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα γιατί, κατά τα λεγόμενά τους, το μοναστήρι είναι κλειστό προσωρινά για επισκευές.

Κάνουν και συστάσεις!

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στο τέλος έκαναν και συστάσεις. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον έλληνα αρμόδιο» ανέφερε η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ «και στις πλευρές που επιχειρούν να διατηρήσουν στην επικαιρότητα τους ισχυρισμούς για τον Πόντο, οι οποίοι (ισχυρισμοί) δεν είναι από ιστορικής και νομικής απόψεως βάσιμοι, και δεν αντιμετωπίζουν καθόλου ψύχραιμα το ζήτημα όταν αυτό εισέρχεται στην πολιτική, τις απάνθρωπες, από την ίδρυση των χωρών τους (έως και σήμερα), πολιτικές αφομοίωσης απέναντι σε όλες τις μειονότητες. Οι εν λόγω ανακοινώσεις, που υποδαυλίζουν το θρησκευτικό και εθνοτικό μίσος των φανατικών στοιχείων στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό, είναι αντίθετες στο πνεύμα των σχέσεων φιλίας και γειτονίας και δεν βοηθούν στην εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών».

Ποτάμι κατά Αγκυρας

Το Ποτάμι πάντως στηρίζει Προκόπη Παυλόπουλο. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εξηγώ αμέσως τι εννοώ. Ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σεβαστουπόλεως εξέδωσε ανακοίνωση για να απαντήσει στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ιδού κάποια αποσπάσματα για να καταλάβετε το πνεύμα: «Οταν, ανάμεσα στους αιώνες, η ιστορία κάποιων είναι βαριά στιγματισμένη με τις κηλίδες σφαγών και εξανδραποδισμών μειονοτήτων, όταν η ιστορία αναφέρει πως πριν έναν αιώνα ξεκληρίστηκαν εκατομμύρια Αρμενίων και Ποντίων, καλύτερη επιλογή είναι η σιγή» γράφει ο συντάκτης στην αρχή.

Και συνεχίζει, «ας θυμίσουμε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η Ελλάδα ουδέποτε έστειλε τους πολίτες της σε Τάγματα Εργασίας (Amele Taburu), ουδέποτε εξέδωσε Μυστικά Διατάγματα (Kararname), ουδέποτε προέβη σε πογκρόμ των ίδιων της των πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος, ουδέποτε επέβαλε στους μειονοτικούς πολίτες της την αποκλειστική δημόσια χρήση της Ελληνικής γλώσσας (vatandaş türkçe konuş) και ουδέποτε προέβη σε μαζικές απελάσεις όσων αλλόθρησκων νόμιμα ζούσαν στο έδαφός της».

«Αμαθείς και ανιστόρητοι»

Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, το κόμμα καλεί τη γείτονα «να αποφεύγει τις θεατρικές παραινέσεις που μόνο αμαθείς και ανιστόρητους μπορούν να συγκινήσουν».

Καλά όλα αυτά κι εγώ θα συμφωνήσω στην ουσία, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι για ποιον λόγο κοσμούν την ανακοίνωση παρενθέσεις με τουρκική μετάφραση; Παρεμπιπτόντως, είδατε ότι προσπερνώ το λάθος περί «αποκλειστικής δημόσιας χρήσης της Ελληνικής γλώσσας» στην Τουρκία γιατί στην τουρκική μετάφραση το αποδίδουν σωστά ως αποκλειστική δημόσια χρήση της τουρκικής.