Τον περασμένο Απρίλιο ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε βρεθεί στο Ρίο προσκεκλημένος των διοργανωτών για να συμμετάσχει στο test event των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή τη δοκιμαστική διοργάνωση πριν από το μεγάλο ραντεβού.

Τότε είχε συγκεντρώσει 15.833 βαθμούς (ακριβώς όσους πήρε και τώρα στον προκριματικό), αλλά έχασε την πρωτιά από τον Βραζιλιάνο Ζανέτι που πήρε τα «κουκούτσια» από τους κριτές, συγκεντρώνοντας 15.866 βαθμούς.

Γυρίζοντας στο ξενοδοχείο εκείνο το βράδυ, αθλητής και προπονητής έδωσαν μια υπόσχεση στον εαυτό τους: να προσπαθήσουν να βγάλουν το τέλειο πρόγραμμα στον ίδιο χώρο έπειτα από πέντε μήνες. Η προπόνηση έγινε πιο έντονη, δουλεύτηκαν όλες οι λεπτομέρειες ξανά και ξανά και ο στόχος ήταν η τελειότητα για να μη δώσουν κανένα δικαίωμα σε κανέναν αντίπαλο, Βραζιλιάνο, Κινέζο ή Ρώσο και σε κανέναν κριτή, να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του Λευτέρη.

Αλλωστε εκείνη η –άνευ σημασίας –ήττα καταγράφηκε ως η μόλις δεύτερη τους τελευταίους 13 μήνες για τον έλληνα πρωταθλητή, καθώς είχε χάσει πάλι από το Ζανέτι τον Μάρτιο του 2015 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους.

Στη Βέρνη, στα τέλη Ιουνίου, παρουσίασαν ουσιαστικά το μοντελικό πρόγραμμα που ετοίμαζαν για το Ρίο. Εκεί είχαν μπει οι βάσεις και έγιναν τα τελευταία μερεμέτια για το τέλειο πρόγραμμα που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν η κορυφαία παράσταση για τον Λευτέρη Πετρούνια που δικαίως πέρασε στο πάνθεο του αθλήματός του ισοφαρίζοντας μάλιστα ένα μοναδικό ρεκόρ του Δημοσθένη Ταμπάκου: να είναι ταυτόχρονα κάτοχος ολυμπιακού, παγκόσμιου και ευρωπαϊκού τίτλου.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΝ. Αν και σήμερα επρόκειτο να μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής, μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής τον αναγκάζει να αλλάξει το πρόγραμμά του και να παρατείνει την παραμονή του μέχρι το φινάλε των Αγώνων, αποκτώντας ταυτόχρονα και τον τίτλο του φαβορί να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή λήξης.

Σήμερα λοιπόν ο χρυσός ολυμπιονίκης μας θα κληθεί παρουσία χιλιάδων θεατών στο κατάμεστο ολυμπιακό κέντρο γυμναστικής να παρουσιάσει ξανά το τελειότερο λεπτό στην Ιστορία των κρίκων. Και αυτό θα γίνει στα πλαίσια του περίφημου γκαλά που διοργανώνει η FIG και στην οποία είναι προσκεκλημένοι οι νικητές των αγωνισμάτων προκειμένου να εκτελέσουν και πάλι τα προγράμματά τους, αυτή τη φορά όμως χωρίς το άγχος της βαθμολόγησης και χωρίς κριτές, με μοναδικό έπαθλο το χειροκρότημα των θεατών και έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσουν ακόμα πιο τολμηρές και θεαματικές ασκήσεις.

Το μουσικοχορευτικό σόου είθισται να συμπληρώνουν διάσημοι τραγουδιστές και χορευτές, καθιστώντας τα εισιτήρια για το γκαλά της γυμναστικής από τα πλέον περιζήτητα, παρ’ ότι δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ολυμπιακό γκαλά της γυμναστικής καθιερώθηκε το 1996 και από τότε πραγματοποιείται έπειτα από την ολοκλήρωση των τελικών οργάνων, σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση, με μοναδική εξαίρεση τους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.