Πάνω στο σκουφάκι του Σπύρου Γιαννιώτη, γνήσιου φίλου της Λίβερπουλ, θα έπρεπε κανονικά να είναι γραμμένο το σύνθημα του συλλόγου, λίγο παραφρασμένο: «You never swim alone».

Ναι, διότι ο Σπύρος Γιαννιώτης εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει στα σπίτια και κυρίως στη συνείδηση των Ελλήνων και ποτέ δεν κολυμπούσε μόνος του αλλά έχοντας δίπλα του όλη την Ελλάδα.

Ο… τρελοκερκυραίος τα έχει τετρακόσια λοιπόν και κλείνει με μυθικό τρόπο μια ασύλληπτη καριέρα, κατακτώντας στην τελευταία του κούρσα στα 10 χιλιόμετρα της μαραθώνιας κολύμβησης το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο!

«”Σπύρο, κλείσε τα μάτια και δώσε τώρα ό,τι έχεις. Είμαι η τελευταία σου ευκαιρία, ή τώρα ή ποτέ” είπα στον εαυτό μου», εξομολογείται στην «ΟΜΑΔΑ» ο εμβληματικός αυτός πρωταθλητών των πέντε Ολυμπιακών Αγώνων και των δεκάδων διακρίσεων.

«Οταν γυρίσω στο σπίτι και πάω να κρεμάσω αυτό το μετάλλιο δίπλα στα άλλα, τότε μόνο θα συνειδητοποιήσω τι έκανα. Και τότε θα καταλάβω ότι αυτός ήταν ο πιο συναισθηματικός, ο πιο μεγάλος αγώνας της ζωής μου» μας λέει ο πρωταθλητής μας που ύστερα από 9.900 μέτρα επίπονης κολύμβησης κόντρα σε αντιπάλους ακόμα και δέκα χρόνια νεότερους (!) έδωσε «το 110% των δυνάμεών του». «Τελικά, η καρδιά και η ψυχή σβήνουν πολλές φορές ή καλύτερα κρύβουν την ηλικία σου. Ακόμα και εγώ ο ίδιος απορώ πού βρήκα τις δυνάμεις στο τέλος να κάνω τέτοιο σπριντ» λέει ο Γιαννιώτης που, όταν τον ρωτάμε αν ένιωσε λίγο σαν τον Φελπς στο τέλος, μας αποστομώνει: «Οχι, ένιωσα σαν το Σπύρο και γύρισα να δω τον προπονητή μου, που μου φώναζε: “Τα καταφέραμε”» λέει ο iron man της ελληνικής κολύμβησης.

«Ρε γαμώτο, στην πισίνα, στην τελευταία κούρσα του Φελπς στα 100 πεταλούδα, δώσαμε τρία ασημένια σε τρεις αθλητές για πρώτη φορά, γιατί εδώ δεν δίνουν δύο χρυσά;» αναρωτιόταν ο Κυριάκος Γιαννόπουλος βλέποντας τους δύο αθλητές με τον ίδιο χρόνο (1ωρ.52’59”8) την ώρα που ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος ζητούσε να δει το βίντεο και το φώτο φίνις.

Εδώ οι ίδιοι διοργανωτές και το ηλεκτρονικό τους σύστημα, μέχρι και 10 λεπτά μετά την κούρσα, έδιναν τον Γιαννιώτη χρυσό ολυμπιονίκη μέχρι να δώσουν το χρυσό στον Ολλανδό Βίρτμαν, ο οποίος πρόλαβε και άπλωσε το χέρι του βρίσκοντας τον τερματισμό κλάσματα του δευτερολέπτου νωρίτερα που δεν καταγράφηκαν καν στον επίσημο χρόνο.

ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΕΝΣΤΑΣΗ. Ο πρωταθλητής μας πετάχτηκε από την αίθουσα αποκατάστασης σαν ελατήριο: «Μην τυχόν και υποβάλετε ένσταση. Ο Ολλανδός είναι ο νικητής. Ακούμπησε πρώτος» είπε και έδειξε για μια ακόμα φορά το μεγαλείο του μέσα κι έξω από το νερό. Στη πιο διάσημη παραλία του κόσμου ο Σπύρος έγραψε τη δική του ιστορία.