Σούπερ δίδυμο στα 470 των ανδρών, με τον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή να εξασφαλίζουν μετάλλιο (το 5ο της Ελλάδας στη διοργάνωση) πριν καν γίνει η περίφημη medal race!

Το ελληνικό πλήρωμα, που ήταν στην 3η θέση, έκανε τον τέλειο αγώνα σε όλες τις τελευταίες χθεσινές ιστιοδρομίες παίρνοντας τη δεύτερη θέση και στις τρεις! Ετσι, όχι μόνο ανέβηκαν από την 3η στη 2η θέση της γενικής κατάταξης, αλλά κλείδωσαν και το μετάλλιο, το χρώμα του οποίου θα μάθουν σήμερα που θα γίνει η κούρσα των μεταλλίων.

Σε αυτή συμμετέχουν τα δέκα πρώτα πληρώματα της γενικής κατάταξης και οι βαθμοί ποινής μετρούν διπλοί. Ομως το ελληνικό πλήρωμα έχει 38 βαθμούς ποινής έναντι 67 των Αμερικανών ΜακΝέι και Χιουζ, που είναι 4οι και ακόμα κι αν έρθουν πρώτοι και το δικό μας πλήρωμα 10ο, η διαφορά δεν καλύπτεται. Πλέον ο μεγάλος στόχος των δύο ελλήνων ιστιοπλόων είναι να κρατήσουν το ασημένιο μετάλλιο και για να τα καταφέρουν θα πρέπει να τερματίσουν απλά πάνω από τους 3ους (με 40 β. ποινής) Αυστραλούς Μπέλτσερ και Ράιαν, τους οποίους προσπέρασαν χθες με τις τρεις δεύτερες θέσεις (άρα σύνολο μόλις 6 β. ποινής).

Οσο για το χρυσό μετάλλιο, το έχουν σχεδόν αγκαλιάσει οι Κροάτες Φαντέλα και Μάρενιτς (27 β. ποινής) που για να το χάσουν θα πρέπει σήμερα να τερματίσουν τουλάχιστον έξι θέσεις κάτω από το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο ήδη πανηγυρίζει το 5ο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στο Ρίο και το 8ο ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία της ιστιοπλοΐας. Δεύτερο στην κλάση των 470 μετά το χρυσό της Σοφίας Μπεκατώρου και της Αιμιλίας Τσουλφά στην Αθήνα το 2004, αλλά πρώτο για την κατηγορία των ανδρών.

ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ. Η Κατερίνα Στεφανίδη με μόλις ένα άλμα (4,60 μ.) πέρασε διά περιπάτου στον τελικό του επί κοντώ της Παρασκευής. Στο ίδιο αγώνισμα των ανδρών ο Κώστας Φιλιππίδης σε έναν μαραθώνιο με πολλά οργανωτικά προβλήματα (και τεχνικά) που προκάλεσαν σχεδόν δίωρη καθυστέρηση, συνολικά πήρε όπως και στο Λονδίνο την 7η θέση (5,50 μ.). Χρυσός ολυμπιονίκης με ολυμπιακό ρεκόρ σε μια τρομερή μονομαχία ο Βραζιλιάνος Ντα Σίλβα (6,03 μ.) κόντρα στον μεγάλο Γάλλο Λαβιλενί (5,98 μ.).

Ο Λυκούργος Τσάκωνας πέρασε στα ημιτελικά των 200 μέτρων (20” 31) σε αντίθεση με την Ελισάβετ Πεσιρίδου που αποκλείστηκε από τα ημιτελικά των 110 μ. με εμπόδια (33η με 13” 10).

Οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου πήραν τη δέκατη θέση στον τελικό του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης (171.8550 β.).

Εκτός τελικού του κέιριν έμεινε στο ποδήλατο ο Χρήστος Βολικάκης (5η θέση στο γκρουπ του), ενώ ο Γιάννης Μιτάκης κατετάγη 11ος στα Fin.