Μάρτιος της τρέχουσας σεζόν. Σε καφετέρια στον Αλιμο, ακριβώς πάνω στην παραλιακή, ένας τύπος με σκουφάκι κάθεται να απολαύσει τον καφέ του. Η παρέα ολιγομελής, οι θαμώνες του καφέ πολλοί. Ανοίγει περιοδικά, διαβάζει, ενίοτε αστειεύεται με τους φίλους και τελικά βγάζει το σκουφάκι που το είχε προφανώς για να μην κρυώσει. Το μαλλί υγρό, μάλλον από προπόνηση ερχόταν ο Σπύρος Γιαννιώτης. Ναι, ο ασημένιος ολυμπιονίκης του Ρίο ήταν εκεί, ανάμεσα σε πολλούς που τον κοίταξαν, τον αναγνώρισαν, σχολίασαν ίσως κάτι, αλλά γρήγορα αφοσιώθηκαν στις δικές τους συζητήσεις. Αν δεν λαθεύουμε, ουδείς έσπευσε να ζητήσει αυτόγραφο από τον έλληνα κολυμβητή-θρύλο. Κι όμως, αν ήταν κάποιος δήθεν αστέρας της μπάλας, μπορεί και να προέκυπτε ουρά για μια τζίφρα. Τα είδωλα συνήθως γεννιούνται σε χώρους που έχουν μεγάλη δημοσιότητα. Και σύντομα βλέπεις νεαρούς με τουπέ, ακόμη και ατάλαντους, να θεωρούν πως έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Περιστοιχίζονται από ωραίες γυναίκες, οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, το παίζουν αστέρες σε ένα υποτιθέμενο star system που υπάρχει μόνο στο μυαλό τους. Αν κάποιος αναρωτηθεί τι έχουν κατακτήσει, η πιθανή απάντηση είναι ένα πελώριο «τίποτα». Ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι ο αντιστάρ της εποχής μας. Προσηνής, ταπεινός, ο άνθρωπος που λέει «δίκαια νίκησε ο αντίπαλος» και δεν αναζητεί δικαιολογίες για να συμβιβαστεί με την ήττα. Δεν τις έχει ανάγκη. Αυτός θα περπατά ανάμεσά μας πάντα με το κεφάλι ψηλά. Εστω και αν ανήκει σε σύνολο ανθρώπων που ουδέποτε φλερτάρουν με το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιότητας. Οι άλλοι θα καβαλούν μόνιμα το συννεφάκι τους, αλλά οι αξίες θα συνοδεύουν εσαεί τους αληθινούς πρωταθλητές της ζωής με την αέναη, πραγματική προσπάθεια.

ΕΠΟ

Εστειλε επιστολή σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μέσω της οποίας ζητεί να μάθει τις προθέσεις των συγκεκριμένων ΠΑΕ. Αν δηλαδή σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα που οσονούπω θα αρχίσει και μένει να φανεί η οριστική ημερομηνία της έναρξής του. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες τρεις ομάδες έχουν δημοσίως διατυπώσει τις ενστάσεις τους για την Ομοσπονδία και ζητούν αλλαγές, απειλώντας μάλιστα ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν κατεβαίνουν. Θα κάνουν την απειλή τους πράξη; Απέφυγαν, πάντως, να απαντήσουν στην ΕΠΟ, αφήνοντας διαρροές του στυλ ότι δεν συνδιαλέγονται με την υπάρχουσα κατάσταση.

Επί κοντώ

Διέψευσε τις ελπίδες διάκρισης ο Κώστας Φιλιππίδης. Εμεινε στην έβδομη θέση και το θέμα δεν είναι μόνον αυτό. Η βροχή ήταν για όλους τους αθλητές, κάποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Το να ψάξει κάποιος άλλοθι φαντάζει περιττό. Τώρα, όλα τα μάτια είναι πάνω στην Κατερίνα Στεφανίδη και ναι, δικαιούται να κοιτά ψηλά γιατί και σε φόρμα βρίσκεται, και ηθικό έχει από την άκρως πετυχημένη σεζόν που διανύει.

Χαβελάνζε

Ο άλλοτε πρόεδρος της FIFA (1974-1998) πέθανε σε ηλικία 100 ετών. Εμβληματική μορφή ο βραζιλιάνος παράγοντας, ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος που αναρριχήθηκε στη συγκεκριμένη θέση. Σημάδεψε μια εποχή, οι αγώνες στίβου διεξάγονται σε γήπεδο που φέρει το όνομά του, ενώ η θητεία του συνοδεύτηκε από καταγγελίες για σκάνδαλα.