Και οι Podemos; Το κόμμα της Αριστεράς που συνεργάσθηκε εκλογικά με την Ενωμένη Αριστερά απέχει από κάθε πολιτική συζήτηση μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου, περιμένοντας να μην περάσει η ψήφος εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση Ραχόι, ώστε να ξεκινήσει και πάλι τις προσπάθειες συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γι’ αυτό άλλωστε και τα στελέχη του Podemos σε κάθε τους συνέντευξη εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο Ραχόι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση. «Αφότου αποτύχουν οι προσπάθειες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μας με τους Σοσιαλιστές, επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: προοδευτική κυβέρνηση ή τρίτες εκλογές» δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Εσενίκ στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Η Unidos Podemos διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Σοσιαλιστές μετά τις εκλογές και τα στελέχη του ελπίζουν πως εάν επιτευχθεί συμφωνία, κάποια από τα μικρότερα κόμματα της Βουλής θα απέχουν από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, για την οποία όμως θα χρειασθεί η αποχή κάποιων μικρών κομμάτων.

Η απάντηση είναι αρνητική προς κάποια στελέχη που εγείρουν το θέμα έστω μικρής συνεργασίας με τη Δεξιά. «Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο ο Ραχόι αλλά το ίδιο το Λαϊκό κόμμα» προσθέτει ο Εσενίκ. Πάντως τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε προτείνει να τοποθετηθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης της Ισπανίας «μια ανεξάρτητη φυσιογνωμία κύρους» ώστε να ξεπερασθούν όλες οι αντιρρήσεις που έχουν εκφρασθεί για το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Το θέμα αυτό επανέφερε ο Εσενίκ, διευκρινίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το ποιος θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας Unidos Podemos με τους Σοσιαλιστές, «τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα πρόσωπο κύρους έξω από τα κόμματα προκειμένου να θέσουμε τέλος σε αυτή την περίοδο διαφθοράς και ανισότητας».