Εναν μήνα πίσω πηγαίνουν οι αντισταθμιστικές παροχές τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ και αφορούν την επιστροφή μέρους ή του συνόλου των απωλειών σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι οι παροχές θα καταβληθούν τον Οκτώβριο, με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο, έναντι των αρχικών σχεδιασμών καταβολής από τον Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση αποδίδεται από το υπουργείο σε «τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες» διαψεύδοντας πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η καθυστέρηση συνδέεται με έλλειψη χρημάτων.

Τα μέτρα αφορούν την καταβολή οικονομικής παροχής ισόποσης με την απώλεια του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία άνω του 80% και ζευγάρια δικαιούχων ΕΚΑΣ που υπέστησαν απώλεια του επιδόματος και για τους δύο συζύγους. Στη βάση των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα ο ένας εκ των δύο συζύγων και συγκεκριμένα αυτός με το χαμηλότερο ατομικό εισόδημα θα λάβει για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2016 παροχή ισόποση της απώλειας εισοδήματος που υπέστη εξαιτίας της περικοπής του ΕΚΑΣ.

Η προπληρωμένη κάρτα. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα καταβληθούν στους δικαιούχους τον Οκτώβριο –με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο –ενώ τον ίδιο μήνα θα δοθεί στους δικαιούχους και η προπληρωμένη κάρτα σε όσους έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 115 ευρώ τον μήνα. Στην προπληρωμένη κάρτα θα πιστωθεί ποσό ίσο με το 30% της απώλειας: δικαιούχος που έχασε με τις περικοπές 120 ευρώ από το ΕΚΑΣ θα λάβει μέσω της κάρτας τα 40.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει παράλληλα ότι από τις 8 Αυγούστου έχει εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης για όσους απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν υπάρχει πρόβλεψη νέας μείωσης του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αλλά το 2020 η συνολική δαπάνη του επιδόματος θα πρέπει να μηδενιστεί. Η δέσμευση αυτή έχει ήδη καλλιεργήσει σενάρια νέας μείωσης του ύψους του επιδόματος το επόμενο έτος και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την έκδοση υπουργικής απόφασης έως το τέλος του έτους, στην οποία θα περιγράφονται τα ποσά αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια το 2017.

Τα σενάρια. Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στο διάστημα 2016-2017 η δαπάνη για το ΕΚΑΣ πρέπει να περιοριστεί κατά 569 εκατ. ευρώ (από 853 εκατ.) ενώ σταδιακά, με καταληκτική ημερομηνία το 2020, θα έχει σβήσει από τον χάρτη και για τους 370.000 δικαιούχους. Φέτος, τα εισοδηματικά κριτήρια περιορίστηκαν δραστικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες μέχρι πρότινος δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα. Το κατώφλι του οικογενειακού εισοδήματος περιορίστηκε στα 11.000 από 15.380 ευρώ και το ποσό της ανώτατης σύνταξης στα 664 από 850 ευρώ το περασμένο έτος. Για το 2017 ένα από τα σενάρια προβλέπει διατήρηση του ΕΚΑΣ των 230 ευρώ μόνο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 7.217 ευρώ και να μειωθεί δραστικά για τους υπόλοιπους δικαιούχους οι οποίοι και σήμερα λαμβάνουν μικρότερο ποσό επιδόματος (από 57,5 έως 172,5 ευρώ).