Τα κυβερνητικά μπρος – πίσω της τελευταίας στιγμής με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο για το 2016, αλλά και η παράταση στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, έφεραν τελικά καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ παρατείνοντας την αγωνία εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για σταδιακή ανάρτηση των εκκαθαριστικών από σήμερα Πέμπτη, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα χρειαστούν ακόμα περίπου δέκα ημέρες, με αποτέλεσμα τα ραβασάκια να «ανέβουν» στο Τaxisnet προς το τέλος του μήνα, εκτός απρόοπτου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη ολοκληρώσει το κυρίως μέρος της εκκαθάρισης, με τον συνολικό λογαριασμό να βγαίνει κοντά στα περυσινά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτές τις ημέρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τρέχουν οι διαδικασίες χορήγησης των απαλλαγών και των εκπτώσεων κατά 50% από τον φόρο, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι, μετά την ακύρωση της διάταξης η οποία καθιέρωνε κόφτη απαλλαγών για όσους είχαν πέρυσι τόκους καταθέσεων άνω των 300 ευρώ. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις –για τις οποίες οι δανειστές πίεζαν να περικοπούν –εκτιμάται ότι κοστίζουν περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης καθυστέρησαν σημαντικά, καθώς η διάταξη με την οποία εξαιρούνταν τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο για φέτος ψηφίστηκε στις 27 Ιουλίου, ενώ παράλληλα δόθηκε παράταση της προθεσμίας (έληγε στις 29 Ιουλίου) διορθώσεων στο Ε9 με το μισό πρόστιμο έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Οσοι έχουν ήδη υποβάλει τροποποιητική δήλωση, θα λάβουν το εκκαθαριστικό τους με βάση τα νέα στοιχεία. Από σήμερα η υπηρεσία υποβολής τροποποιητικών Ε9 θα είναι ανενεργή και θα επανέλθει σε λειτουργία μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαπιστώσουν εκ των υστέρων λάθη στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τους, θα πάρουν πρώτα την κρυάδα του φουσκωμένου –ενδεχομένως –ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν πρώτα την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης και κατ’ επέκταση το εκκαθαριστικό τους. Στην περίπτωση που από τις διορθώσεις λαθών στο Ε9 προκύπτει μείωση του αρχικού ΕΝΦΙΑ κατά περισσότερα από 300 ευρώ, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά για τις διορθώσεις στην Εφορία τους. Σε αντίθετη περίπτωση –αύξηση φόρου ή μικρότερη μείωση –η διόρθωση γίνεται αυτόματα με νέα εκκαθάριση από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.