Η επόμενη ημέρα της τραγωδίας βρήκε την Αίγινα, τις οικογένειες των θυμάτων και τους διασωθέντες από τον εφιάλτη να μετρούν πληγές. Οδύνη, πόνος, εντάσεις από συγγενείς θυμάτων στο δικαστήριο, ένα νησί παγωμένο, βυθισμένο στο πένθος, με κατοίκους και επισκέπτες – τουρίστες στη μελαγχολία. Αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν, κενά και αρκετά θολά σημεία για τις συνθήκες της φονικής σύγκρουσης που σημάδεψε μια καλοκαιρινή ημέρα διακοπών στην Αίγινα.

Με φωτογραφίες θυμάτων της τραγωδίας περίμεναν τον 77χρονο –ο οποίος φέρεται ως χειριστής του ταχύπλοου –στα δικαστήρια του Πειραιά συγγενείς των θυμάτων και ειδικά της πεντάχρονης μικρούλας και του πατέρα της οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στις διακοπές τους.

Τραγική φιγούρα η θεία του κοριτσιού, η οποία κρατούσε τις φωτογραφίες της ανιψιάς της και του αδελφού της και μόλις είδε τον 77χρονο ξέσπασε την οργή της.

Καταβεβλημένος ο 77χρονος εμφανίσθηκε στα δικαστήρια, όπου του ασκήθηκε δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Ο κατηγορούμενος, αντιμέτωπος με κατηγορίες όπως πρόκληση ναυαγίου και ανθρωποκτονία από πρόθεση, πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και να δώσει απαντήσεις για τη ναυτική τραγωδία.

Στα δικαστήρια, όπου επικράτησε ένταση, βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή συγγενών των θυμάτων και φυγαδεύτηκε από λιμενικούς.

Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες κατά την εξέτασή του από τις λιμενικές Αρχές ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αναπτύξει ταχύτητα, δεν είδε τη λάντζα και όταν την είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Ο 77χρονος είναι κάτοχος διπλώματος για το ταχύπλοο και όπως ορίζει ο νόμος το είχε ανανεώσει το 2014.

Σύμφωνα πάντως με όσα κυκλοφορούν στο νησί, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στα κάτω άκρα και πρόσφατα είχε νοσηλευθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας.

Ο δικηγόρος τού 77χρονου Αλέξανδρος Λυκουρέζος δήλωσε χθες ότι ήταν σε θέση να οδηγεί σκάφος, τονίζοντας ότι είχε ανανεώσει την άδειά του. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η αμέλεια δεν οφείλεται στον χειριστή του σκάφους».

Απελπισμένη προσπάθεια

Παράλληλες ιστορίες οδύνης και πένθους βιώνουν η οικογένεια του καπετάνιου της λάντζας και η οικογένεια της πεντάχρονης και του πατέρα της που βρήκε και αυτός τον θάνατο στην απελπισμένη προσπάθεια να σώσει το κοριτσάκι του και τον εννιάχρονο γιο του οι οποίοι επέβαιναν στη μοιραία λάντζα.

Εντονες όμως παραμένουν και οι σκηνές αγωνίας που βίωσαν οι διασωθέντες και αποτυπώθηκαν στη μνήμη τους.

Στην οδύνη που βιώνει το νησί μετέχει και ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε τη σύγκρουση μέσα σε δέκα λεπτά είχε φθάσει στην Πέρδικα.

Το πρώτο που αντίκρισε όπως περιγράφει ήταν ό,τι είχε απομείνει από τη διαλυμένη λάντζα –μια σημαία και ένα ξύλο από τη γέφυρα. Για την επόμενη ημέρα λέει: «Είναι τραγικό. Αντιμετωπίζω έναν κόσμο με πολλή θλίψη, πολλή κατήφεια. Το κλίμα είναι βαρύ ακόμα και για τους επισκέπτες μας. Θα αργήσει πολύ να ξεχαστεί, γιατί ήταν ένα πλήγμα».

Αξιοθαύμαστη ήταν και η αντίδραση των κατοίκων, των καθημερινών ανθρώπων που προσέτρεξαν για να βοηθήσουν, όπως μπορούσαν. Το στενό πέρασμα μέσα σε λίγα λεπτά γέμισε από βάρκες, επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη με τον κόσμο να προσπαθεί να διασώσει ανθρώπους από τη θάλασσα.

«Κάναμε τον σταυρό μας»

Μια οικογένεια –οι γονείς και ο γιος τους –και τρεις φίλοι τους που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της λάντζας και διασώθηκαν προσπαθούν να περιγράψουν τον εφιάλτη. «Βγήκαμε και κάναμε τον σταυρό μας που σωθήκαμε» λέει το ζευγάρι. Ο σύζυγος όταν βεβαιώθηκε ότι η οικογένεια και οι φίλοι τους ήταν καλά προσπάθησε να βοηθήσει στη διάσωση άλλων επιβατών.

Τα όσα έζησε εκείνο το μεσημέρι θα τον κυνηγούν, όπως παραδέχεται, για καιρό. Σκέφτεται κάποια μέρα όταν θα έχει συνέλθει να καταφέρει να πάρει το πλοιάριο και να επισκεφθεί το νησάκι.

Στο ΚΑΤ, τραυματισμένη σοβαρά, κατέληξε κατά τις διακοπές της στην Αίγινα μια 29χρονη Ουκρανή. Από τη σύγκρουση υπέστη μερικό ακρωτηριασμό στο αριστερό πόδι. Μετά τις πρώτες βοήθειες στο νησί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΚΑΤ όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πόδι της είναι βιώσιμο και η κατάσταση της ασθενούς σταθερή.
Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΛΑΝΤΖΑΣ

Επεσε χτυπημένος και αναίσθητος στη θάλασσα

Εζησε χρόνια στη θάλασσα και ο θάνατος τον βρήκε πάνω στο σκαρί του. Οσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι δεν θα εγκατέλειπε τη λάντζα του με τόσο κόσμο για να σώσει τον εαυτό του. Ο καπετάνιος παρέμεινε στη γέφυρα την ώρα που το ταχύπλοο σαν βολίδα εμβόλισε το καΐκι, πέρασε από πάνω και χτυπήθηκε στο κεφάλι. Δέκα χρόνια είχε τη λάντζα. Προηγουμένως δούλευε στα ποντοπόρα. Το δρομολόγιο για το νησάκι ήταν γι’ αυτόν ρουτίνα, μέρος της καθημερινότητάς του. Μέχρι που το μοιραίο μεσημέρι βρέθηκε στη δίνη «ενός τραγικά παράλογου» δυστυχήματος όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Θοδωρής Δρίτσας.

Το ταχύπλοο, περιγράφει ο αδελφός του καπετάνιου Μιλτιάδης, έπεσε πάνω στο καΐκι και όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα σαν να πέρασε δυνατός αέρας.«Εχασα τον αδελφό μου. Ηταν στη γέφυρα, στο μέσον της λάντζας και σκοτώθηκε επί τόπου. Γνωρίζω από σκάφη και πιστεύω ότι το ταχύπλοο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Η λάντζα του αδελφού μου είχε μήκος δέκα μέτρα και για να διαλυθεί πρέπει το ταχύπλοο να έπεσε πάνω με υπερβολική ταχύτητα. Αυτά τα σκάφη πλανάρουν και με τη μεγάλη ταχύτητα σηκώνεται όλο το σκάφος. Εμβόλισε όπως πιστεύω τη λάντζα στη μέση και την καβάλησε».

Ο ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ.Τις τελευταίες στιγμές του τραγικού καπετάνιου αποκάλυψε η ιατροδικαστική εξέταση την οποία διεξήγαγε χθες ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας. Ο καπετάνιος έπεσε χτυπημένος και αναίσθητος στη θάλασσα και πνίγηκε. Σύμφωνα με την εξέταση, έφερε χτυπήματα στο πόδι, πίσω από το αφτί και στο μέτωπο. Στο μέτωπο προκλήθηκε οίδημα από πρόσκρουση σε άγνωστο αντικείμενο με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να πέσει στη θάλασσα αναίσθητος και οι πνεύμονες και η κοιλιακή του χώρα να γεμίσουν θαλασσινό νερό.