Ονειρο ήταν και πάει. Πρέπει να συγκρατούμε τα όνειρά μας. Στον ύπνο μας βλέπουμε την πραγματικότητά μας. Παλιά υπήρχαν άνθρωποι που εξηγούσαν τα όνειρά μας. Ο Προφήτης Ηλίας εξηγούσε τα όνειρα που έβλεπε ο Ναβουχοδονόσωρ. Εγώ πολλές φορές ζωγραφίζω το όνειρό μου. Οταν έμενα στο Παρίσι είδα ένα όνειρο, ότι πήρα το μετρό του Παρισιού και κατέβηκα σε μια στάση που ήταν το Μοσχάτο. Και βγήκα εκεί και είχε πανηγύρι. Και μπήκα σε μια εκκλησία της οποίας εορταζόταν ο άγιος και μέσα είχε εκτεθειμένα έργα μου, τα οποία ήταν καινούργιες εμπνεύσεις.

Και μετά ευχαριστήθηκα, γιατί πραγματοποίησα αυτά τα καινούργια έργα.

Τα όνειρα είναι εμπνεύσεις θεϊκές. Και από αυτές αν μπορείς να θυμηθείς και μπορείς να τις πραγματοποιήσεις, μπορείς να δημιουργήσει σπουδαία έργα. Το όνειρο είναι μεταφυσικό. Απ’ αυτά που έχεις ζήσει και σου έχουν συμβεί, μεταπλάθονται μέσα σου και αποδεικνύεται πραγματικότητα που δεν μπορείς να τη φανταστείς.

Υπάρχουν και λαϊκά βιβλία, οι ονειροκρίτες, που σου εξηγούν τις όψεις των ονείρων. Αμα δεις δόντια, δρόμους, δύση του ηλίου, δωμάτιο κ.λπ.

Τα όνειρα μας διαφεντεύουν τη ζωή. Μερικές φορές είναι τόσο ζωντανά. Εχω δει πολλές φορές να κουνώ τα χέρια μου σαν πουλί και να πετώ, να ανεβαίνω ψηλά, πολύ ψηλά, να φτάνω σε άλλους πλανήτες και να επανέρχομαι στη Γη.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ονειρεύονται ποτέ ή δεν θυμούνται τα όνειρά τους.

Μπορείς όμως να είσαι σε έκσταση και να βλέπεις οράματα, τα οποία πρέπει να πραγματοποιήσεις μετά.

Οταν ήμουν μικρός έβλεπα στο όνειρό μου ότι γινόμουν τόσο μικρός που χωρούσα μέσα στο μικρό αυτοκίνητο που είχα για παιχνίδι. Το όνειρο είναι δημιουργικό και αναγκαίο. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε χωρίς όνειρο. Το όνειρο είναι το άπιαστο, αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, να πραγματοποιήσουμε.

Αυτό που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας επανέρχεται και μας δίνει τη λύση του στον ύπνο μας. Εκεί δίνεται η λύση. Αλλά πρέπει να την κατανοήσεις και να δώσεις μια λογική εξήγηση. Γιατί στο όνειρο δεν υπάρχει η λογική. Υπάρχει το παράλογο. Το παράλογο όμως πρέπει να εξηγηθεί με μια λογική ανθρώπινη, γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί χωρίς λογική εξήγηση, φοβάται μην καταστραφεί.

Αν δεις πρόβατα στον ύπνο σου, το άκακο αυτό ζώο, σε περιμένει ευτυχία.

Αν όμως τα πρόβατα βαδίζουν με αγωνία θα έλθει κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Αν κρατάτε σβηστό πούρο στα χέρια σας έρχονται ατυχίες.

Αν δείτε πουλιά να πετούν θα συμβούν γεγονότα χαράς. Ετσι λένε οι ονειροκρίτες.

Πολλές φορές τα γεγονότα λύονται με τα όνειρα. Κάτι που δεν μπορούμε να λύσουμε με τη λογική όταν είμαστε ξύπνιοι, έρχεται η λύση στο όνειρο, καθ’ όναρ!

Οταν λέμε αυτός ονειρεύεται, γιατί δεν τον αφήνουμε στο όνειρό του… Κάτι θα προκύψει απ’ αυτό. Αυτός που δεν ονειρεύεται δεν θα παράγει τίποτα. Σχέδια για το μέλλον, σχέδια που αλλάζουν τη ζωή μας. Αυτά γίνονται από οραματιστές. Γι’ αυτό χρειάζονται οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί. Μας δείχνουν τον δρόμο του αγνώστου, του άπιαστου, του μελλοντικού. Ο Chagal ζωγράφισε το όνειρο και το έκανε πραγματικότητα.