Το αθλητικό ντύσιμο ακολουθεί δύο κατευθύνσεις. Την επίσημη οδό προς το βάθρο των μεταλλίων και την ατημέλητη εκδοχή της καθημερινής περιδιάβασης, κοινώς «σουλατσαρίσματος». Η δεύτερη τάση που στη γλώσσα της σύγχρονης μόδας καταγράφεται ως «athleisure» (athletic + leisure, δηλαδή άνετο αθλητικό στυλ) είναι η εικόνα των χαμηλών, «οικονομικά συμπιεσμένων» κατοίκων των πόλεων: φαρδιά ρούχα από φτηνό ζέρσεϊ ύφασμα και μπλούζες από βαμβάκι που τα χρώματα στις στάμπες τους ξεφτίζουν. Μεγάλα γράμματα, επιθετικά απλωμένα πάνω στις πλάτες και στα μανίκια σε μπουφάν και παντελόνια φόρμας. Μια εμφανής «διακεκαυμένη ζώνη» που αφορά τα αγόρια που τραγουδάνε στίχους ραπ και χαλάνε τα μπασκετικού τύπου παπούτσια τους στο παρκούρ ή τελειοποιώντας φιγούρες με τη σανίδα του σκέιτ. Η συνομοταξία των ανήσυχων νιάτων που τα ρούχα τους αποπνέουν μια ειρωνική νοσταλγία για την εμφάνιση των ολυμπιονικών από την Ανατολική Ευρώπη της δεκαετίας του 1980 πέρασε στην πιο ανανεωμένη πλευρά της σύγχρονης μόδας. Φαίνεται στα φαρδιά άνορακ Balenciaga και στις αθλητικές χοντρές κάλτσες που εξελίχθηκαν σε εφαρμοστές ψηλοτάκουνες στιλέτο μπότες της συλλογής Vetements. Υπάρχει στους ζέρσεϊ συνδυασμούς της συλλογής Yeezy. Τα εφαρμοστά κολάν, κορμάκια, κοντά τοπ με αθλητικό κόψιμο στην πλάτη, οι αποχρώσεις στις ριγέ πλεκτές φανέλες που παρουσίασε ο Κάνιε Γουέστ ως σχεδιαστής της Yeezy μεταμορφώνουν το σώμα σε κομμάτι από μπετόν που έπεσε από παλιό βιομηχανικό κτίριο. Αντίστοιχα και ο καλλιτεχνικός διευθυντής των συναυλιών του Κάνιε, ο Βέρτζιλ Αμπλο, μαζί με την ομάδα των σχεδιαστών της συλλογής Off White έριξαν την επιμελή ματιά τους στον συνδυασμό αθλητικής ρίγας πάνω σε παντελόνι σμόκιν και σε παλτό από ψαροκόκαλο τουίντ ύφασμα.

Στους Ολυμπιακούς. Για να φτάσουμε στα καθημερινά στιγμιότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Γύρω από τους οποίους προετοιμάστηκαν όχι μόνο αθλητές αλλά και οι σχεδιαστές για τις δύο σεζόν της χρονιάς. Τόσο στην καλοκαιρινή όσο και στην ερχόμενη χειμωνιάτικη σεζόν, το ύφος των υψηλών αθλητικών επιδόσεων διατρέχει πολλά από τα ρούχα. Τα οποία με σχέδια, υλικά και σχήματα αναγνωρίζουν στη σιλουέτα τούς κόπους της στα γυμναστήρια.

Αυτές τις μέρες άπειροι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι Swarovski έλαμψαν στα «ζουμ» της τηλεοπτικής κάμερας πάνω στις ντυμένες με κορμάκι (leotard) αθλήτριες οι οποίες έδειξαν τις ικανότητές τους στη δοκό και στις ασκήσεις εδάφους. Αυστηρά στο κόψιμό τους, φανταχτερά στην όψη, τα κορμάκια αυτά συμμετέχουν στη φαντασμαγορία και εκτός ολυμπιακής περιοχής. Η μόδα των ημερών διεκδικεί από τη δυναμική τους την έμφαση που δίνει το πλατύ ντεκολτέ ή το ψηλό κόψιμο στους γοφούς όταν φοριούνται με παντελόνια. Ή και μόνα τους μόνο με κλασικές ψηλοτάκουνες γόβες. Ή με τα υβριδικά αθλητικά δετά στιλέτο της Ριάνα για την Puma. Η απορία, αν θεωρείται εκκεντρικό στα όρια της επιδειξιομανίας αυτό το ντύσιμο, είναι εύλογη. Αλλά και περιττή. Ηδη οι οπαδοί των ειδώλων της ποπ το έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους: μπαίνουν και βγαίνουν από τα μαθήματα TRX, κρος φιτ, εναέριας γιόγκα σαν τα κορίτσια του χορού που συνοδεύουν τις Ριάνα, Μπιγιονσέ, Τζένιφερ Λόπεζ. Ή τουλάχιστον αυτό επιθυμούν να δείχνει η νέα επιλογή τους.