«Προέρχομαι από μια παραθαλάσσια πόλη όπου η απάτη μοιάζει να έχει αγγίξει σχεδόν τα πάντα. Το ίδιο κι εμένα. Στα είκοσί μου δεν ήμουν επαναστάτης με σπορ αυτοκίνητο (σ.σ. όπως οι ήρωες των τραγουδιών του), αλλά κιθαρίστας στους δρόμους του Ασμπουρι Παρκ και εκλεκτό μέλος εκείνων που ψεύδονται χάριν της αλήθειας… καλλιτεχνών με μικρό κάπα. Αλλά είχα τέσσερις άσους στο μανίκι. Τα νιάτα μου, σχεδόν μια δεκαετία σε συγκροτήματα που έπαιζαν σε μπαρ, μια καλή ομάδα ντόπιων μουσικών κουρδισμένων στο δικό μου στυλ ερμηνείας και μια ιστορία να αφηγηθώ».

Αυτό το κομμάτι από την αυτοβιογραφία του επέλεξε ο Μπρους Σπρίνγκστιν για να δώσει μέσα από την ιστοσελίδα του μια πρόγευση από το «Burn to run», τίτλο που παραπέμπει στο ομώνυμο άλμπουμ του 1975. Το βιβλίο που περιμένουν με αγωνία εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο πρόκειται να κυκλοφορήσει ανήμερα τα 67α γενέθλιά του, στις 27 Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ και σε 13 ακόμη χώρες. Η αυτοβιογραφία του θα συνοδεύεται μάλιστα από το άλμπουμ «Chapter and Verse» το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτόνομα στις 23 Σεπτεμβρίου με 18 αυτοβιογραφικά τραγούδια του –τα πέντε ακυκλοφόρητα –που αντιστοιχούν στα κεφάλαια της αυτοβιογραφίας. Γι’ αυτές τις ιστορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Post», το Αφεντικό (εντάξει, στα ελληνικά ποτέ δεν ακούγεται τόσο εύστοχο όσο το Boss) εισέπραξε από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια ως προκαταβολή.

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Το μόνο άλλο στοιχείο που περιέχει το δόλωμα είναι ένας μικρός «οδηγός επιβίωσης του ροκ ‘ν’ ρολ» όπως τιτλοφορεί ο ίδιος ο Σπρίνγκστιν το απόσπασμα. Τι εστί ροκ, λοιπόν, Αφεντικό; «DNA, φυσική ικανότητα, μελέτη της τέχνης, εξέλιξη και αφοσίωση στην αισθητική φιλοσοφία και η ατόφια επιθυμία για… Φήμη; Ερωτα; Θαυμασμό; Προσοχή; Γυναίκες; Σεξ; Ε, και κανένα δολάριο. Κι ύστερα, αν θέλεις να φτάσεις στα άκρα, μια άγρια φωτιά που σου τρώει τα σωθικά: μην τα παρατάς. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που γεννιούνται όταν βγαίνεις απέναντι σε 80.000 (ή και 80) οπαδούς της ροκ που περιμένουν να κάνεις τα μαγικά σου –που περιμένουν να βγάλεις κάτι απ’ το καπέλο, απ’ τον αέρα, κάτι έξω απ’ αυτόν τον κόσμο, κάτι που ανήκε ακόμη στον κόσμο της φήμης πριν συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι ροκάδες. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω με τις εμπειρίες μου αυτό το μονίμως φευγαλέο και ποτέ πιστευτό «εμείς». Αυτό είναι το μαγικό μου κόλπο. Και όπως όλα τα καλά τρικ, ξεκινάει με τον εξοπλισμό…».

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. Ο εμβληματικός ρόκερ ολοκλήρωσε την αυτοβιογραφία του σε επτά χρόνια και όπως εξηγεί ο ίδιος σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου «το να γράφεις για τον εαυτό σου είναι κάτι αστείο. Ωστόσο για χάρη ενός σχεδίου όπως αυτό, ο συγγραφέας έδωσε μια υπόσχεση, εκείνη του να αποκαλύψει το πνεύμα του στον αναγνώστη». Ετσι, ο Σπρίνγκστιν δίνει ζωντανές εικόνες από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στη μικρή πόλη του Νιου Τζέρσεϊ, χρωματισμένα από «την ποίηση, τον κίνδυνο και τις δολοπλοκίες που τροφοδοτούσαν την φαντασία του. Με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια, αφηγείται επίσης, για πρώτη φορά, τα προσωπικά προβλήματα που βίωσε και που αποτέλεσαν έμπνευση για το καλύτερο κομμάτι του έργου του» όπως τονιζόταν στο δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει ο εκδοτικός οίκος. Μέσα στις σελίδες του «Born to run» αφηγείται τα πρώτα του βήματα στη μουσική βιομηχανία και τη δημιουργία του συγκροτήματός του The E-Street Band.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ. Η αυτοβιογραφία θα συνοδεύεται από τον δίσκο «Chapter and Verse» που θα περιλαμβάνει 18 τραγούδια. Τα πέντε πρώτα μάλιστα είναι ακυκλοφόρητα, αφού ο Σπρίνγκστιν τα είχε ηχογραφήσει στο παρελθόν αλλά δεν τα είχε συμπεριλάβει ποτέ σε κάποια δισκογραφική δουλειά. Πρόκειται για τα «Baby I» (ηχογραφημένο με το πρώτο του συγκρότημα, τους Castilles το 1966), «You Can’t Judge a Book by the Cover» (του 1967, επίσης με τους Castilles), «He’s Guilty» (του 1970, ηχογραφημένο με το επόμενο συγκρότημά του, τους Steel Mill), «Ballad of Jesse James» (με τους Bruce Sprinsteen Band, το 1972) και το «Henry Boy» (1972).

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά τραγούδια που έδωσε ο Μπρους Σπρίνγκστιν στην πυκνή δισκογραφία του, σόλο ή με τους E-Street Band: «Growin’ Up» 1972, (από τη συλλογή «Tracks»), «4th of July, Asbury Park (Sandy)» (1972, από το άλμπουμ «The Wild, The Innocent & the E Street Shuffle»), «Born to Run» από τον ομώνυμο δίσκο του 1975, «Badlands» (από το «Darkness on the Edge of Town» του 1977), «The River» (από το ομώνυμο άλμπουμ του 1980), «My Father’s House» (από το «Nebraska» του 1982), «Born in the U.S.A.» (από το ομώνυμο άλμπουμ του 1984), «Brilliant Disguise» (από το «Tunnel of Love» του 1987), «Living Proof» (από το «Lucky Town» του 1992), «The Ghost of Tom Joad» (από το ομώνυμο άλμπουμ του 1995), «The Rising» (από το ομώνυμο άλμπουμ του 2002), «Long Time Comin’» (από το «Devils & Dust» του 2005), «Wrecking Ball» (από το ομώνυμο άλμπουμ του 2012).